Hangbrug over de Tarn stort in: vrachtwagenchauffeur en tienermeisje omgekomen, nog meerdere mensen vermist

AFP
Bij de instorting van een brug over de Tarn ten noorden van Toulouse vanochtend is een vijftienjarig meisje omgekomen. Er werd ook een tweede dode teruggevonden in de Tarn, meldt de burgemeester vanavond. Het gaat om een vrachtwagenchauffeur. Verschillende andere mensen worden nog vermist. De Franse overheid meldt dat er een onderzoek wordt gestart door het Franse Bureau voor ongevallenonderzoek over landtransport (BEA-TT). 

De brug in Mirepoix-sur-Tarn ten noorden van Toulouse stortte in tussen 8 en 8.30 uur. Een vrachtwagen en twee wagens zijn naar beneden gedonderd. De vrachtwagen zou zwaarder hebben gewogen dan toegestaan (19 ton). Toen hij de brug opreed, ging die helemaal naar beneden. 

In een personenwagen bevond zich een meisje van vijftien jaar met haar moeder. De tiener kwam om het leven. Volgens procureur Dominique Alzéari van Toulouse hebben getuigen de moeder van het meisje kunnen redden. De bestuurder van de vrachtwagen en “misschien” de bestuurder van een eventueel derde voertuig, volgens berichten in de Franse pers een bestelwagen, zijn vermist, zei prefect Etienne Guyot. 

De burgemeester meldde vanavond dat er een tweede dodelijk slachtoffer, een vrachtwagenchauffeur werd aangetroffen. “Het lichaam, dat zich in de vrachtwagencabine bevindt, is nog niet uit het wrak gehaald”, zei burgemeester Eric Oget. 

Volgens de brandweer zijn in totaal vier mensen gered en waren waarschijnlijk negen mensen bij het brugongeval betrokken. Twee mensen zouden in levensgevaar verkeren. Even voor de brug naar beneden donderde, zou er volgens ladepeche.fr nog een schoolbus over gereden zijn.

Onderzoek

De brug, die begin jaren dertig werd gebouwd, is ongeveer 150 meter lang en 5 meter breed. Het bouwwerk, dat in 2003 nog gerenoveerd werd, verbindt de gemeenten Mirepoix-sur-Tarn en Bessières, op zo’n 30 kilometer ten noorden van Toulouse. De autoriteiten in het departement Haute-Garonne melden dat tientallen reddingswerkers ter plekke zijn.  

Het ministerie voor de Ecologische en Solidaire Transitie benadrukt in een mededeling dat de exacte oorzaak van het ongeval nog onbekend is. Bij een inspectie in 2017 door het Studie- en Expertisecentrum voor risico’s, milieu, mobiliteit en ordening (Cerema) konden er volgens het ministerie geen veiligheidsproblemen ontdekt worden. “Een visuele inspectie door de diensten van het departement (van Haute-Garonne) in 2018 heeft die diagnose bevestigd”, stelt het ministerie.

Minister van Ecologische Transitie Elisabeth Borne en staatssecretarissen Emmanuelle Wargon en Jean-Baptiste Djebbari betuigden hun medeleven na het ongeval.

Photo News
Mirepoix-sur-Tarn
Google Street View / Olivier Le Corre @olecorre Mirepoix-sur-Tarn
Mirepoix-sur-Tarn
Google Street View Mirepoix-sur-Tarn5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis van hoeylandt

  christine ..als de brug na 30 jaar niet de veiligheid meer kan garanderen die gelijk sta aan het begin ..moet ze afgebroken worden en een nieuw brug plaatsen ,als we u redenering volgen .dan zou in san francisco waar duizenden autos, bussen, camions dagelijks over rijden , enkel nog een voor een de brug mogen passeren

 • Christine Laevers

  Jef Pauwels : Een brug is berekend op 'zwaarder dan toegestaan' in het begin ja. Maar na 30 jaar ... of meer ?

 • Luc Bodson

  ouwen brol ja niks anders.

 • Guido VandenBerg

  bestuurder vrachtwagen is weer de pineut, voor de brug staat een bord 19 T, als de vrachtwagen 15 T weegt mag hij er over, rijden er samen 2 auto's bij over stort de brug in want samen wegen ze meer dan 19 T, wat een onzin is er geen veiligheid marge dan ?

 • Petra Segers

  Woog de vrachtwagen soms meer dan 3 keer de maximale toegestane massa?