Handicap International trekt zich terug uit Burundi omdat het voortaan etniciteit van personeel moet registreren

Handicap International, dat sinds 1992 in Burundi aan de slag was, zet haar activiteiten in het land stop. Door de recente beslissing van de Burundese regering ten overstaan van internationale ngo's, meer bepaald dat ze een register moeten bijhouden van de etniciteit van hun medewerkers, is de organisatie van mening dat ze haar projecten niet meer kan voortzetten.

Burundi wil dat buitenlandse ngo’s dezelfde regels volgen voor de samenstelling van hun lokaal personeelsbestand als overheidsinstellingen: 60 procent Hutu’s en 40 procent Tutsi’s.

Handicap International heeft geprobeerd om, in overeenstemming met de humanitaire principes en waarden, op de eisen van de regering in te gaan en pleegde daarom overleg met de Burundese overheid, maar een oplossing bleef uit. Tijdens een vergadering op 24 december 2018 bevestigde het Burundese ministerie van Binnenlandse Zaken dat de voorwaarden van de regering niet voor onderhandeling vatbaar waren en dat Handicap International haar activiteiten niet zou mogen hervatten, als de organisatie er tegen 31 december 2018 niet aan zou voldoen. 

We hebben ons personeel nooit gevraagd om hun etnische afkomst mee te delen en we willen dat ook in de huidige context niet doen.

Dominique Delvigne, Handicap International

“Er werd ons duidelijk gezegd dat we ons werk niet mogen hervatten, als we de etnische afkomst van al onze medewerkers niet delen”, vertelde Dominique Delvigne van Handicap International eerder deze maand aan NPR. “We hebben ons personeel nooit gevraagd om hun etnische afkomst mee te delen en we willen dat ook in de huidige context niet doen.”

Gezien het engagement van de organisatie voor humanitaire principes als neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid is Handicap International van mening dat de verplichting om de etnische samenstelling van haar personeelsbestand bij te houden en aan de autoriteiten mee te delen, een rode lijn vormt die ze niet zal overschrijden. 

Beslissing ten nadele van bevolking

Handicap International sluit haar programma in Burundi naar eigen zeggen met grote spijt, na 26 jaar aanwezigheid en interventies op het vlak van gezondheid, revalidatie, onderwijs, bescherming, socio-economische inclusie en steun aan andere organisaties. Bovendien betreurt ze het feit dat de werking van ngo's steeds meer aan banden wordt gelegd in een van de armste landen ter wereld, ten nadele van de meest kwetsbare Burundese bevolkingsgroepen.

Burundi heeft net als buurland Rwanda een bevolking die bestaat uit een Hutu-meerderheid en een Tutsi-minderheid. In het land woedde van 1993 tot 2005 een gewelddadige burgeroorlog, waarbij etnische spanningen aan de basis lagen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.