Handelsschepen “gesaboteerd” voor Verenigde Arabische Emiraten te midden van oplopende spanningen

Vliegdekschip USS Abraham Lincoln in het Suezkanaal in Egypte.
AP Vliegdekschip USS Abraham Lincoln in het Suezkanaal in Egypte.
Voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten zijn twee olietankers van Saudi-Arabië het doelwit geworden van een sabotageaanval. De tankers liepen daarbij aanzienlijke schade op, zo heeft de Saudische minister van Energie Khalid al-Falih gezegd. Iran vraagt een onderzoek naar de “sabotagedaden”. 

De twee schepen waren op weg om geladen te worden met ruwe olie, toen ze gisterenochtend voor de kust van het emiraat Fujairah werden aangevallen, aldus de minister in een verklaring die werd verspreid door het officiële Saudische nieuwsagentschap. De olie was bedoeld voor Amerikaanse klanten van de staatsoliemaatschappij Saudi Aramco.

Volgens de minister raakte niemand gewond en lekten er ook geen giftige substanties of brandstof. Hij voegde er aan toe dat de aanval een poging was om de wereldwijde olieleveringen te ondermijnen, maar verduidelijkte niet hoe de schepen beschadigd werden of wie verantwoordelijk was voor de sabotage.

Spanningen

Eerder verklaarde ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten al dat vier commerciële schepen van verschillende landen geviseerd waren in een incident nabij Fujairah en dat er een onderzoek loopt.

De berichten komen er te midden van groeiende spanningen in de regio tussen Iran en de Verenigde Staten. Vorige week nog kondigde het Pentagon aan dat de Verenigde Staten een oorlogsschip naar het Midden-Oosten sturen, in wat een duidelijke boodschap van Washington aan Iran heet te zijn.

Onderzoek

Iran vraagt een onderzoek naar de “sabotagedaden” ten aanzien van de schepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. “De incidenten die zich hebben voorgedaan in de Arabische Zee zijn alarmerend en betreurenswaardig”, zei Abbas Mousavi, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, in een verklaring. Hij waarschuwde voor “avonturisme van buitenlandse actoren” om de scheepvaart te verstoren.

Moussavi zei dat “verduidelijkingen over de precieze omvang” van de aanvallen noodzakelijk zijn, omdat incidenten als deze volgens hem “een negatieve invloed hebben op de veiligheid van de scheepvaart in de Golf”.

De haven van Fujairah is de enige van de Verenigde Arabische Emiraten die gelegen is aan de Arabische Zee dichtbij de Straat van Hormuz, waar het merendeel van de olie-export vanuit de Golf passeert. Iran heeft er al herhaaldelijk mee gedreigd de strategische straat, die van cruciaal belang is voor de internationale scheepvaart en de oliebevoorrading, te sluiten als het tot een militaire confrontatie komt met de Verenigde Staten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jo Bosman

    Saudi-Arabië is de staat die terreur groepen steunt. Ze beginnen een koekje van eigen deeg te krijgen.