Handelsoorlog: “VS en China spreken wapenstilstand af”

Donald Trump en Xi Jinping tijdens een eerdere ontmoeting, in 2017.
REUTERS Donald Trump en Xi Jinping tijdens een eerdere ontmoeting, in 2017.
Komend weekend ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping elkaar tijdens de G20-top in Japan. In afwachting van die ontmoeting, gonst het van de geruchten. Beide landen zouden een wapenstilstand afgesproken hebben. Maar China zou ook een lijstje klaarhebben met eisen waaraan de VS moeten voldoen voor er een akkoord kan komen. 

Zowel de South China Morning Post als het Amerikaanse Politico berichten over de wapenstilstand. In het kader daarvan zou Trump de invoering van nieuwe importtarieven op een reeks Chinese producten uitstellen. 

Volgens The Wall Street zou wil de Chinese president Xi Jinping aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump een lijstje met eisen kenbaar maken voordat ze elkaar zaterdag ontmoeten.

Huawei

Peking wil onder meer dat het handelsverbod tegen tech- en telecombedrijf Huawei ongedaan wordt gemaakt. Ook willen de Chinezen dat alle door de VS ingestelde strafheffingen tegen China worden teruggedraaid. De VS moeten ook geen pogingen ondernemen om China nog meer Amerikaanse producten te laten kopen dan het Aziatische land in december al beloofde.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Trump instemt met de Chinese voorwaarden. Op Twitter liet hij de afgelopen dagen al weten China nog meer importheffingen op te leggen als er geen resultaat wordt geboekt tijdens besprekingen in het Japanse Osaka. Daar ontmoeten Trump en Xi elkaar in de kantlijn van de G20-top.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Gerrit Dekens, Trump is correct in het willen aanpakken van de Chinese 'right to copy', maar is een dwaas om het geheel alleen te doen. Indien hij niet zo roekeloos en eigenwijs als hij is wereldwijd alle handelsverdragen opgezegd had, had hij nu bondgenoten gehad om China op hun knieën te proberen te dwingen. Nu echter is iedereens blik gericht naar het Oosten.

 • Geert Tamsyn

  Micheline Gevers, een handelsverdrag is altijd een compromis, China zal niet over de hele lijn moeten toegeven, integendeel. Naarmate de verkiezingen naderen, zal precies Trump bereid zijn meer toegevingen te doen, om toch maar met die trofee naar de kiezer te kunnen trekken. En dat weten de Chinezen ook, zij hebben er ook belang bij te wachten tot binnen een jaar of zo.

 • Geert Tamsyn

  Sorry, Michel De Blay, uit mijn bijna dagelijkse contacten met verschillende Joe Sixpacks komt toch een heel ander verhaal naar voor. Zij zien de levensduurte alleen maar flink toenemen. Natuurlijk streven de Chinezen naar meer invloed in de wereld, maar dat is inherent aan elke grootmacht, en zeker ook aan de VS.

 • MICHELINE GEVERS

  Misschien is het allemaal waar. Maar ik denk niet dat China een verkiezingsoverwinning aan Trump gaan bezorgen door op de hele lijn toe te geven aan Trump zijn eisen. China is niet zot hé.

 • michel De Blay

  Sinds Trump aan de macht is zijn er in de VS MILJOENEN jobs bij gekomen, de economie draait als nooit tevoren, de beurzen stijgen, de werkloosheid staat op 3,5% en 'Joe sixpack' ziet dat het goed is. Veel beter dan onder Obama. De Chinezen moeten inbinden want die zijn maar in één ding geïnteresseerd nl de wereld economisch veroveren. Onderschat die Chineese president niet, met zijn heimelijk lachje.