Handelsoorlog VS-China: weinig hoop op begraven strijdbijl tijdens nieuwe onderhandelingen

De haven van Shanghai, in het oosten van China. In deze stad wordt getracht de handelsoorlog te beëindigen.
AP De haven van Shanghai, in het oosten van China. In deze stad wordt getracht de handelsoorlog te beëindigen.
Chinese en Amerikaanse topfunctionarissen komen dinsdag in China voor het eerst sinds mei samen voor een nieuwe gespreksronde om tot een oplossing te komen voor de handelsoorlog. Veel vooruitgang wordt er niet verwacht.

Handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin zullen naar Shanghai afreizen voor de gesprekken die twee dagen zullen duren. Door het verhogen van importtaksen en het opleggen van invoerquota maken beide landen het steeds moeilijker voor elkaar om onderling te handelen. 

Het idee is dat ieder land op die manier zijn eigen industrie en bedrijven kan beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Maar de handelsoorlog treft ook bedrijven uit het ene land, die in het andere land opereren, zoals Apple. 

Zij vrezen slachtoffer te worden van de maatregelen, en hebben Trump gevraagd om een uitzondering te maken. Die is echter niet van plan te wijken. “Verplaats je productie van China naar VS”, was zijn boodschap voor de elektronicagigant. 

Wapenstilstand

Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping sloten op de G20-top in Japan eind juni een ‘wapenstilstand’ in het slepende handelsconflict. De Amerikaanse president zei toen dat hij de importtarieven voor China "voorlopig" niet zal verhogen, aangezien de gesprekken tussen de twee zijden zullen worden hervat. 

Toch dreigde Trump onlangs weer met meer importheffingen op Chinese goederen. Hij verklaarde vorige week nog dat een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China mogelijk nog even op zich laat wachten. Misschien zelfs nog tot na de presidentsverkiezingen in 2020, omdat Peking liever een deal met een Democraat zou willen sluiten, klonk het.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MICHELINE GEVERS

  Mijn packard Bell laptop en mijn HPP laptop zijn alle twee “made in China” dus dat zou broll zijn volgens sommigen. Dan zijn er toch veel mensen gefopt. Het accu van mijn Panasonic foto toestellen zijn allemaal “made in China” Dan is het toch spijtig dat wij allemaal minderwaardige producten kopen hé. De lenzen van mijn analoog Pentax (Japan) fototoestel waren samengesteld in China. En ga zo maar verder.

 • Dieter Aernouts

  Der gaan er hier, een paar kort door de bocht. Er zijn nog nooit zoveel opstaande vacatures in België geweest. Terwijl er zoveel mensen ook aan het werk zijn. Je moet natuurlijk wel willen werken voor je centen.

 • Jef Heffens

  Eén van de redenen waarom al onze staalindustrie naar China verdwijnt is omdat het staal daar massaal in een staalindustrie wordt geproduceerd met een enorme verontreiniging ver weg van wat de westerse bezoekers van China kunnen zien want in dat gedeelte van China kom je niet. Althans al je niet wil verdwijnen in de gevangenis of in één van de werkkampen diep in China.

 • Wesley Gevaert

  Als apple zijn Iphones in Amerika moet maken (met zeldzame metalen van de Chinezen die extra belast worden) zal geen gemiddelde Amerikaan nog een IPhone kunnen betalen. Brilliant van Trump...

 • Mike Bemelmans

  China moet geboycot worden. Landen die met zulke criminelen vandaag nog altijd handel drijven moeten daarmee stoppen. Ze maken onze grootste vijand alleen maar sterker zo.