Handelsoorlog tussen Japan en Zuid-Korea escaleert

Een betoger houdt een bord omhoog tijdens een betoging tegen Japan voor de Japanse ambassade in Seoul.
REUTERS Een betoger houdt een bord omhoog tijdens een betoging tegen Japan voor de Japanse ambassade in Seoul.
Zuid-Korea en Japan halen elkaar van de ‘witte lijst’ van betrouwbare handelspartners. Beide landen kibbelen al langere tijd over de compensatie voor Zuid-Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De spanningen lopen hoog op sinds het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof Japanse bedrijven vorig jaar verplichtte om Zuid-Koreaanse slachtoffers van dwangarbeid tijdens de Japanse koloniale heerschappij tussen 1910 en 1945, te compenseren. Die beslissing zorgde voor woede bij Japan, dat beweert dat de hele compensatiekwestie al geregeld werd in een verdrag uit 1965 dat de banden tussen Tokio en Seoul normaliseerde.

Betrouwbare handelspartners

Japan kondigde eerder vandaag aan de beperkingen rond de handel met Zuid-Korea nog uit te breiden door Seoel van een lijst te halen met betrouwbare handelspartners. Die partners mogen zonder zich daarvoor te verantwoorden Japanse producten kopen die kunnen worden omgevormd om ze in een militaire context te gebruiken. Als Zuid-Korea dat materiaal nu wil importeren, moet het eerst verzekeren dat het niet voor militaire doeleinden gebruikt zal worden.

We roepen Tokio op om zijn wraakzuchtige handelsmaatregelen meteen in te trekken

Hong Nam-ki, Zuid-Koreanse minister van financiën

De Zuid-Koreaanse minister van Financiën Hong Nam-ki reageerde op het nieuws uit Japan: “We betreuren de beslissing ten zeerste en verwerpen ze, en roepen Tokio op om zijn wraakzuchtige handelsmaatregelen meteen in te trekken.”

De minister benadrukt dat Zuid-Korea inspanningen blijft doen om de kwestie via diplomatieke weg op te lossen. “We gaan Japan echter ook van onze witte lijst halen en een procedure starten om de controles op onze export te versterken”, klinkt het.

Bedrijven zijn de dupe

Japanse en Zuid-Koreaanse bedrijven dreigen de maatregelen te voelen. De wederzijdse handel kan worden vertraagd, omdat ondernemingen meer vergunningen moeten krijgen voor de invoer of uitvoer van een bepaalde producten. 

Eerder legde Japan de export van drie belangrijke materiaalsoorten voor de technologiesector naar Zuid-Korea al aan banden. Die materialen zijn onder andere van belang voor de chipindustrie en productie van beeldschermen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.