Handel in ivoor volledig verboden in China

Het aantal olifanten nam de voorbije tien jaar af met 110.000 dieren tot 415.000 als gevolg van stroperij.
reuters Het aantal olifanten nam de voorbije tien jaar af met 110.000 dieren tot 415.000 als gevolg van stroperij.
De handel in ivoor is voortaan volledig verboden in China. Het totaalverbod is vandaag in voege getreden. Het verbod geldt ook voor online handel en voor souvenirs uit het buitenland. 

"Vanaf vandaag staan de verkoop en aankoop van ivoor en producten uit ivoor door markten, winkels en handelaars buiten de wet. Indien een handelaar zegt dat hij een door de overheid erkende ivoorverkoper is, dan bedriegt hij u en overtreedt hij bewust de wet", meldt het bevoegde Chinese ministerie.

Volgens het officiële nieuwsagentschap Nieuw China heeft een gedeeltelijk verbod al geleid tot een daling met 80 procent van het aantal inbeslagnames van ivoor dat het land binnenkomt. De prijzen voor ivoor zijn in China bovendien met 65 procent gedaald.

Stroperij

Het totaalverbod was eind 2016 aangekondigd. Reeds in maart meldde het nieuwsagentschap dat 67 ateliers en winkels die betrokken waren bij de handel in ivoor de deuren hadden gesloten. De 105 andere zouden vandaag dichtgaan.

Ivoor is erg gegeerd in China. De prijs per kilo kon er oplopen tot 1.050 euro. Ivoor werd gezien als een statussymbool. De Chinese vraag leidde tot de dood van tienduizenden Afrikaanse dikhuidigen per jaar. Volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming nam het aantal olifanten de voorbije tien jaar af met 110.000 dieren tot 415.000 als gevolg van stroperij.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Masure

  nu nog aan hun verstand brengen dat neushoorn geen afrodasiac is

 • ingrid mertens

  Nog veel opvolgwerk nodig, Eerst zien en dan geloven bij die Chinezen! Nu moeten ook de arme ezels eraan geloven Blijkbaar?! Walgelijk MENSDOM

 • Christine Laevers

  En de hoorns van de neushoorn ? Er is nog veel werk aan de winkel. Bijvoorbeeld hoe moet het met olifanten in Afrika en Azië die de oogsten vernielen door een expansionistische landbouw ten gevolge van bevolkingsaangroei ? Hoe gaat dat opgelost worden ?

 • armand mudah

  ze hadden de prijs allang naar beneden kunnen trekken en het voor stropers minder interesant te maken , en dat heel eenvoudig ipv de duizenden kilos ivoor die ze buitmaken van stropers te vernietigen het op de markt gooien als er veel is daalt de prijs en de vraag door het te vernietigen stijgt de prijs en gaat men nieuwe dieren slachten das toch de logica zelve

 • Gertjan De Muyter

  Verstand komt met de jaren, zeker?