Hamburgers bevatten DNA van mens en rat

thinkstock
Wie in een fastfoodrestaurant een hamburger bestelt, staat duidelijk niet bol van voedselbewustzijn. Maar dat die riskeert de tanden te zetten in het DNA van ratten en mensen, is wellicht moeilijk te slikken. Het Amerikaanse onafhankelijke onderzoeksbedrijf Clear Labs ontdekte na analyse van 258 burgers twee gevallen van vlees in vegetarische producten, drie burgers met ratten-DNA en één geval van menselijk DNA.

"Wellicht is de aanwezigheid van menselijk DNA toe te schrijven aan haar, huid of een stuk vingernagel dat tijdens het productieproces per ongeluk in het vlees belandde", zo staat in het rapport.

Wettelijk toegelaten
"Wat veel consumenten niet weten, is dat beperkte hoeveelheden menselijk- en ratten-DNA in vlees wettelijk toegelaten zijn". Dat geldt overigens ook volgens Europese richtlijnen. Wist u dat ook alle graanproducten en dus ook brood en alles wat bloem bevat bepaalde maximumhoeveelheden uitwerpselen en DNA van insecten, muizen en andere knaagdieren mogen bevatten?

Volgens Clear Labs legde het onderzoek mankementen bloot op het vlak van voedselveiligheid en kwaliteitsstandaarden, maar "over het algemeen heeft de rundvleesindustrie baat gehad bij de strikte reglementering en strenge testvereisten".

Rundvlees in veggieburgers
Maar nog verontrustender dan wat het rapport omschrijft als  "onaangename" bevindingen, is dat bijna een kwart van de vegetarische burgers andere ingrediënten bevatten dan wat op het etiket stond. Twee veggieburgers bevatten rundvlees, één burger van zwarte bonen bevatte hoegenaamd geen zwarte bonen.

Ongeveer zes procent van de burgers bevatte ook ander vlees dan rundvlees. Doorgaans ging het om de toevoeging van kip of kalkoen.

Ziekmakend
Daarenboven bleek dat 4,3 procent van de burgers ziekmakend DNA bevatte, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Sommige aangetroffen bestanddelen kunnen symptomen van tuberculose veroorzaken, naast gastro-enteritis en E. coli. In vier vegetarische burgers werden ziekmakende stoffen aangetroffen.

Tot slot bleken 12 van de onderzochte burgers minstens 100 calorieën meer te bevatten dan op het label werd vermeld.