Hamburg sluit moskee die banden heeft met aanslagen 9/11

UNKNOWN

De Duitse stad Hamburg heeft de sluiting van een moskee bevolen, die zou gebruikt zijn door daders van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York. Het gaat om de Taiba-moskee, ook de daaraan verbonden gelijknamige culturele vereniging is voortaan verboden. Een twintigtal politieagenten viel vanochtend binnen in de moskee. Daarbij werden ondermeer documenten en computers in beslag genomen. Daarnaast werden er ook huiszoekingen uitgevoerd bij de verantwoordelijken van de culturele vereniging die verbonden was aan de moskee.

"We hebben de moskee gesloten omdat ze een trefpunt vormde voor islamitische radicalen die wilden deelnemen aan de Jihad (heilige oorlog, nvdr.)", zegt Christian Ahlhaus, verantwoordelijke van binnenlandse aangelegenheden in Hamburg. "In de Taiba-moskee werden jonge mannen opgeleid tot religieuze fanatici. Een culturele vereniging die achter de schermen de vrijheden van onze democratische rechtsstaat schaamteloos misbruikt, kunnen we niet tolereren. Hamburg mag niet de wieg vormen voor gewelddaden van de Islam."

Mohammed Atta
De moskee, die vroeger al-Quds heette, werd naar verluidt vaak bezocht door Mohammed Atta, één van de daders van de aanslagen van 11 september in de VS, en enkele van zijn achttien medeplichtigen. In 2009 zouden elf leden van de culturele vereniging een militair trainingskamp gevolgd hebben in Oezbekistan, nadat ze eerst in de Hamburgse moskee waren opgeleid. Minstens één iemand van deze groep heeft zich aangesloten bij de 'islamitische beweging van Oezbekistan', een extremistische splintergroepering. (afp/lpb)

UNKNOWN
UNKNOWN
Bij de inval in de moskee werden ondermeer computers in beslag genomen.
UNKNOWN Bij de inval in de moskee werden ondermeer computers in beslag genomen.
UNKNOWN
Christian Ahlhaus, woordvoerder van Binnenlandse Zaken, gaf meer uitleg op een persconferentie.
UNKNOWN Christian Ahlhaus, woordvoerder van Binnenlandse Zaken, gaf meer uitleg op een persconferentie.
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN