Hamas roept op tot nieuwe intifada na omstreden beslissing van Trump

Ismail Haniyah.
REUTERS Ismail Haniyah.
De Palestijnse Hamas-leider Ismail Haniyah heeft in Gaza opgeroepen tot een nieuwe opstand of intifada tegen Israël. Haniyah deed de oproep in een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

"We moeten oproepen en werken voor de start van een nieuwe intifada tegen de zionistische vijand", aldus Haniyah van de Palestijnse versie van Moslimbroederschap, de Islamitische Verzetsbeweging (Hamas).

Jeruzalem is in de ogen van de wereldgemeenschap al zeventig jaar een aparte plaats die een cruciale rol zou moeten spelen bij het bereiken van vrede tussen de Israëli's en Palestijnen. Lange tijd wilden de VN een internationaal bestuur voor Jeruzalem.

Het Arabische oosten van de stad is echter in 1967 door Israël bezet en vervolgens geannexeerd. De VN eisen dat de bezetters vertrekken en onderhandelen over vrede tussen een Joodse een een Palestijnse staat. 

"Poorten van de hel"

Trump erkende woensdag, ondanks internationale waarschuwingen en in tegenstelling tot de decennialange diplomatie van zijn land, officieel Jeruzalem als hoofdstad van Israël. "Ik ben tot het inzicht gekomen dat het tijd is Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen", verklaarde hij.

De erkenning door Washington van het deels bezet Jeruzalem als Israëlische hoofdstad, is volgens waarnemers funest voor het streven naar een 'tweestatenoplossing''. De radicale islamistische Palestijnse beweging Hamas had woensdag ook al weten dat Trump "de poorten van de hel" geopend heeft met zijn beslissing.

Protest

Tijdens de eerste intifada van 1987 tot 1993, die voortvloeide uit spontaan lokaal verzet van met stenen gooiende Palestijnse jongeren naar de Israëlische bezetter, kwamen rond de 2.200 Palestijenen en 200 Israëli's om het leven. Bij de al-Aqsa-Intifada van 2000 tot 2005 hadden de Palestijnen met meer dan 3.500 doden de meeste slachtoffers te betreuren, langs Israëlische kant vielen door aanslagen van Palestijnen meer dan 1.000 doden. 

Uit protest tegen de beslissing van Trump begonnen de Palestijnen vanochtend een algemene staking. Op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem blijven alle openbare instellingen, winkels, scholen en banken gesloten. In de Gazastrook en in verschillende steden in de Westbank kwam het woensdagavond tot de eerste protesten. In Gaza staken demonstranten foto's van Trump, Amerikaanse vlaggen en autobanden in brand. 

Geen maatregelen in ons land

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zou ook in ons land de gemoederen kunnen doen oplaaien. Minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het OCAD, het orgaan dat terroristische en extremistische dreigingen in ons land analyseert, gevraagd om een contextanalyse te maken. Dat zei Jambon donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Op basis van die analyse zal Jambon samen met het Crisiscentrum bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn, maar dat is vooralsnog niet het geval, aldus Jambon.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Hamas, een stelletje relschoppers om rellen te schoppen, massahysterie, de een steekt de andere op, die willen aan geen kant vrede, ieder incidentje misbruiken ze .

 • Francinne Declerque

  Hamas heeft niets te zeggen, en zijn internationaal erkende terroristen die enkel uit zijn op de vernietiging van de joden, een reden hebben ze niet nodig want in naam van God uiteraard. Heel het Midden-Oosten is verziekt door onnozel religie in combinatie met een simpele geest . Nooi zal er beterschap komen, werkelijk nooit.

 • Frida Lits

  Dien kan zich dik maken zeg

 • Gilbert Vermeersch

  Intifada betekend: rillingen, sidderen. Als Iran en andere onrustige groepen mede op die boot springen en dat zullen ze doen, ziet het er niet goed uit. In ieder geval mag Brussel dat geen enkel probleem gekend heeft met die Catalaanse betoging, zich alvast zorgen maken.

 • philippe vander haeghen

  Lap, tis der weeral overal ambras. Stel je voor dat er bij ieder "conflict" tussen Vlamingen,Brusselaars en Walen hetzelfde gebeurt.