Halve Nederlander op weg naar Downing Street 10

Nick Clegg spreekt vloeiend Nederlands.
UNKNOWN Nick Clegg spreekt vloeiend Nederlands.

Britse kranten en opiniepeilingen voorspellen dat Nick Clegg, de voorman van de Liberaal-Democraten, op 6 mei de parlementsverkiezingen wint. Dat zou betekenen dat een halve Nederlander straks zijn intrek neemt in Downing Street 10. Cleggs moeder is Nederlandse.

Cleggs vader is half Brits, half Russisch, zijn moeder volbloed Nederlands. Hermance overleefde nipt een Jappenkamp in Nederlands-Indië en trok daarna naar Groot-Brittannië. Clegg spreekt vloeiend Nederlands met zijn moeder.

Dagblad The Sun publiceerde vanochtend de zogeheten YouGov-peiling, die aangeeft dat LibDem 33 procent van de stemmen zou halen als de verkiezingen nu zouden worden gehouden. Dat is 3 procentpunt meer ten opzichte van de vorige peiling. Het is voor het eerst in 104 jaar tijd dat de liberalen de leiding nemen in een nationale verkiezingsrace in Groot-Brittannië.

De Conservatieven, tot de recente opmars van de Liberaal-Democraten de gedoodverfde winnaar van de stembusgang begin volgende maand, leverden 1 procentpunt in en staan nu op 32 procent. Labour volgt op gepaste afstand met 26 procent, 2 procentpunt minder dan bij de vorige peiling. (anp/mvdb)