Hallucinante beelden uit Hawaï: brandende lava stroomt de straten op

Inwoners mogen even naar huis, maar vulkaan Kilauea blijft ongenadig vuur, as en lava spuwen

De lava die uit de Kilauea-vulkaan naar beneden stroomt, heeft al tientallen huizen verwoest.
AFP De lava die uit de Kilauea-vulkaan naar beneden stroomt, heeft al tientallen huizen verwoest.
Op Hawaï zijn de inwoners die in de buurt van de vulkaan Kilauea wonen, gisteren even opnieuw naar huis mogen gaan om de meest noodzakelijke spullen op te pikken. De regio blijft bijzonder instabiel, met aardbevingen en uitbarstingen waarbij de lava tot 70 meter de hoogte in wordt gespuwd. Tot nu toe zijn al 26 huizen verwoest door de allesvernietigende lavastroom.

De Kilauea, een van de actiefste vulkanen ter wereld, spuwt sinds vorige week opnieuw rook, as en lava de lucht in. De uitbarstingen gaan gepaard met zware aardbevingen. Tweeduizend inwoners van het gebied zijn verplicht geëvacueerd, maar een deel van hen mocht gisteren onder begeleiding opnieuw even naar huis om noodzakelijke spullen, geneesmiddelen en hun huisdieren op te halen. Gisteren werden er geen nieuwe explosies waargenomen.

De dikke, zwarte lavastroom die op zijn brandende weg alles vernietigt wat hij tegenkomt, heeft ondertussen al 26 huizen verwoest. Gewonden vielen er voorlopig niet. De overheid waarschuwt toeristen en andere nieuwsgierigen om weg te blijven uit het gebied. "Dit is niet het moment om aan sightseeing te doen", klinkt het.

Mogelijk nog maanden actief

Geologen waarschuwen voor dodelijke concentraties van zwaveldioxide. Door scheuren in de grond en asfalt komt op verschillende plaatsen giftige rook. Hoe de toestand evolueert, valt af te wachten, maar wetenschappers houden er rekening mee dat de Kilauea nog maanden actief kan blijven.

De Kilauea bevindt zich aan de zuidkust van het grootste eiland van Hawaï en ligt relatief ver van de toeristische centra. Het toerisme en het luchtverkeer zijn voorlopig dan ook niet verstoord. De vulkaan is al 35 jaar actief, maar meestal stroomt de lava de oceaan in.

De lavastroom vernietigde al tientallen huizen.
EPA De lavastroom vernietigde al tientallen huizen.
Vulkaan Kilauea blijft ongenadig vuur, as en lava spuwen, wat 's nachts voor spectaculaire beelden zorgt.
AFP Vulkaan Kilauea blijft ongenadig vuur, as en lava spuwen, wat 's nachts voor spectaculaire beelden zorgt.
De vulkaan Kilauea is sinds vorige week opnieuw actief en kan nog maandenlang doorgaan, waarschuwen geologen.
Photo News De vulkaan Kilauea is sinds vorige week opnieuw actief en kan nog maandenlang doorgaan, waarschuwen geologen.
Photo News
AFP
Photo News
EPA
Photo News
AP
Photo News
AFP
AFP
AFP
EPA
EPA
AFP
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.