Hall of Fame wenkt voor Kraftwerk en Lou Reed

De Duitse elektro-popband Kraftwerk speelde in september in het 'Centrum voor Kunst en Media Technologie' in Karlsruhe, Duitsland.
EPA De Duitse elektro-popband Kraftwerk speelde in september in het 'Centrum voor Kunst en Media Technologie' in Karlsruhe, Duitsland.
De legendarische Duitse elektro-band Kraftwerk is opnieuw genomineerd voor de Rock and Roll Hall of Fame, samen met 14 andere muzikanten of groepen. Andere kandidaten voor het walhalla van de rock zijn zanger Sting (63) van wijlen The Police, soulzanger Bill Withers (76), The Smiths en Lou Reed (+).

Ook de punkband Green Day, de industriële rockers van Nine Inch Nails, het zeer efemere punkfenomeen Joan Jett and the Blackhearts en funkband Chic en bluesrocker Stevie Ray Vaughan maken kans op een 'fameus' plekje. De voorwaarde voor een nominatie is dat de zanger of de groep in kwestie haar eerste single of album 25 jaar geleden (1989) of vroeger uitbracht.

Een uitgebreid comité van 600 kunstenaars en muziekdeskundigen moet nu beslissen welke zes genomineerden ook effectief opgenomen worden in de eeuwige lijst en de beroemde hal in Cleveland, Ohio. Ook fans kunnen op het internet hun stem uitbrengen.

Kraftwerk was reeds genomineerd in 2012, maar hun verkiezing werd toen op de lange Autobahn geschoven. De Duitsers verkeerden toen in goed gezelschap: ook The Cure was genomineerd, maar zelfs de Three Imaginary Boys uit het Britse Crawley vielen uit de boot.

Voor wie er aan twijfelt: wat Belgische muziek betreft blijft het walhalla in Cleveland nog steeds het nirvana.