Half miljard Chinese steunberichten overstelpen sceptici

Het jaarlijkse congres van de Chinese Communistische Partij in Peking.
EPA Het jaarlijkse congres van de Chinese Communistische Partij in Peking.
Jaarlijks worden 488 miljoen uitingen op Chinese sociale media gedaan waarin vooral ambtenaren hun overheid toejuichen. Daarmee moet het publiek worden afgeleid van uitspraken van sceptici van de Communistische Partij en wordt geprobeerd van onderwerp te veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Universiteit.

De Chinese regering wordt er al langer van verdacht mensen in te huren die op sociale media luidkeels de zaak van de Chinese overheid bepleiten. De mensen die dit zouden doen, worden ook wel 5 jiao-partijleden genoemd, omdat ze per geplaatst bericht 5 Chinese dubbeltjes (omgerekend ongeveer 0,07 euro) zouden ontvangen.

Het onderzoek wijst echter uit dat in de berichten geen ruzie wordt gemaakt met sceptici en dat zelfs niet eens wordt gediscussieerd over controversiële zaken. In de meeste van de uitingen worden China, de revolutionaire geschiedenis van de Communistische Partij en andere symbolen van het regime toegejuicht om mensen af te leiden en wordt geprobeerd van onderwerp te veranderen.

Daarbij lijkt het erop dat het grootste deel van de mensen die dit soort berichten plaatst geen gewone burgers zijn die per bericht betaald krijgen, maar overheidsmedewerkers die dit parttime buiten hun normale werk doen.