Half jaar na verkiezingen is nieuwe Duitse regering compleet

AFP
De nieuwe regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is compleet. Na CDU en CSU stelde vandaag ook de sociaaldemocratische partij SPD haar zes ministers voor. De regering zal woensdag, bijna een half jaar na de parlementsverkiezingen, beëdigd worden.

Drie vrouwen en drie mannen, onder wie vier nieuwkomers, zo ziet de SPD er in de nieuwe regering uit. Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg, wordt vicekanselier en minister van Financiën. Heiko Maas verhuist van het ministerie van Justitie naar Buitenlandse Zaken.

Hubertus Heil wordt minister van Arbeid, aftredend minister van Gezin Katarina Barley neemt Justitie over van Maas. De burgemeester van het Berlijnse district Neukölln, Franziska Giffey, krijgt de portefeuille van Gezin. Svenja Schulze, vroeger deelstaatminister in Noordrijn-Westfalen, neemt de leiding over het ministerie van Milieu.

"We hebben ons voorgenomen een goed team te vormen dat uitstekend kan samenwerken", zei Scholz bij de voorstelling van de SPD-ministers in Berlijn.
Maas, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, heeft als justitieminister al zijn "duidelijke houding" en "diplomatieke bekwaamheid en standvastigheid" bewezen, zei Andrea Nahles, fractieleidster van SPD in de Bondsdag. 

Merkel (CDU) wordt volgende week woensdag in de Bondsdag voor de vierde keer tot kanselier gekozen. Meteen daarna worden de nieuwe ministers door bondspresident Frank-Walter Steinmeier benoemd en in de Bondsdag beëdigd. Daarmee wordt de langste regeringsvorming in de geschiedenis van Duitsland afgesloten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Peeters

    en nu Italie nog bij de bende krijgen

  • frank triolet

    Rot op verraadster Merkel

  • Fredien Vandervekens

    Politiek Correcte Democratie is ..... "samenzwerende" verliezers aan de macht. Regeren op "Europees" niveau !