Haïtianen eisen vertrek van president: “We willen dat Poetin ons van dictatuur VS afhelpt”

AFP
In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben vrijdag, voor het eerst sinds de gewelddadige manifestaties van midden februari, opnieuw honderden mensen betoogd. Ze eisen het vertrek van president Jovenel Moïse en klagen tegelijk de Amerikaanse inmenging aan.

Verschillende manifestanten droegen Russische vlaggen en portretten van de Russische president Vladimir Poetin met zich mee en schreeuwden verwijten aan het adres van zijn Amerikaanse evenknie, Donald Trump. “We leven in miserie als gevolg van het Amerikaanse imperialisme. Wanneer Rusland zich in een regio laat zien, is het om orde op zaken te stellen”, verklaarde een betoger. “We vragen dat (de Russische president) Vladimir Poetin ons komt helpen tegen de feodale dictatuur van de Verenigde Staten”.

De Haïtiaanse president Moïse bracht op 22 maart een bezoek aan de golfclub van Trump in West Palm Beach (Florida), voor een bijeenkomst waaraan ook andere staats- en regeringsleiders van de Caraïben deelnamen.

Moïse is sinds zijn aantreden in februari 2017 regelmatig kop van jut. De oppositie beticht hem van corruptie. Ook verwijt ze de regering dat die er niet in slaagt om de prijzen van basisgoederen onder controle te houden. Haïti is het armste land van het Amerikaanse continent. 

EPA
EPA
AFP
AFP
REUTERS
REUTERS7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Cleynhens

  Dit heeftr niks met de USA of Rusland te maken, het zijn gewoon de eigen corrupte regeringen die het voor de bevolking verknallen !!!!

 • Nicolas Ivanov

  Ze hebben gelijk. De VS moet weg uit alle landen die ze feitelijk bezetten. En zich buiten Venezuela houden.

 • Tamzin Andersen

  Als hun eigen leiders niet zo onbekwaam en door en door corrupt waren, zouden de Haïtianen al lang veel betere levensomstandigheden hebben.

 • Sandra Peeters

  Feit dat ze 122 jaar hun beetje geld dat ze hadden aan Frankrijk hebben moeten geven, 'compensatie voor hun onafhankelijkheid'. En ze hadden hun 'schuld' nog niet afbetaald of ze waren bezet door de VS die hen verplichte tot dwangarbeid. En bovenop nog is het juk van het Vaticaan. Die mensen zijn in de praktijk nog nooit onafhankelijk geweest. Hebben honderden jaren op kap van die mensen hun geld verdient. Nu zijn het zogezegd de VN, maar daar zit Frankrijk en de VS natuurlijk ook weer bij.

 • David Van Nuffelen

  Vooruit Poetin , los dat daar is op. Vreemd dat tegenwoordig meer en meer landen de Russen vragen om stabiliteit te brengen in hun land .