Had Winston Churchill schuld aan ramp Titanic?

AP
Winston Churchill werd uitgekozen tot de grootste Brit aller tijden, maar volgens een nieuw boek had hij het nooit tot premier mogen schoppen. Hij zou namelijk schuld treffen bij de ramp met de Titanic, op 15 april exact 100 jaar geleden gezonken.

De Britse zender ITV1 zendt momenteel een vierdelige reeks over de scheepsramp uit. In de tweede aflevering werden gisteren enkele opzienbarende claims over het 'onzinkbare schip' bekeken. Eén van die claims komt uit het boek 'Who Sank The Titanic? The Final Verdict', geschreven door Robert Strange, een onderzoeksjournalist en voormalig misdaadreporter. Na drie jaar onderzoek schildert hij Churchill af als de grootste schuldige.

Ten tijde van de bouw van de Titanic was Churchill Minister van Marine, waardoor hij de eindverantwoordelijk had over de veiligheid met alle Britse vaartuigen, aldus Strange. "Churchill was echter afgeleid van zijn belangrijke veiligheidstaken door een combinatie van onnoemelijke politieke ambitie en zijn latere vrouw Clementine, die hij toen het hof maakte", zo staat in het boek te lezen. Strange gaat nog verder: "Ik geloof dat de kern van de verantwoordelijkheid over de dood van 1.500 mannen, vrouwen en kinderen bij hem lag."

Velen stierven die nacht omdat er niet genoeg reddingssloepen op de Titanic aanwezig waren. In die tijd was dat echter niet wettelijk nodig. Hoewel Churchill meerdere keren daarvan op de hoogte werd gebracht, wilde hij die wet niet laten veranderen. Meer zelfs, hij gaf de supervisie over de Titanic aan een slecht opgeleide en onderbetaalde ingenieur, omdat hij zelf 'belangrijkere zaken' aan zijn hoofd had, zoals Clementine en politieke promotie. Die ingenieur zag de slechte architectuur van het schip niet, waardoor de Titanic veel te snel zonk na de botsing met de ijsberg. De enige reden dat Churchills rol in het onderzoek onderbelicht is gebleven, is omdat hij op het moment van de ramp net promotie had gekregen.

Een jonge Winston Churchill (1904).
UNKNOWN Een jonge Winston Churchill (1904).
Winston Churchill
GETTY Winston Churchill