Hacker (37) die Chelsea Manning aangaf bij FBI dood in zijn appartement aangetroffen

De rechtszaak van Chelsea Manning in 2011.
AP De rechtszaak van Chelsea Manning in 2011.
Een beruchte Amerikaanse hacker die onder meer bekendheid kreeg omdat hij klokkenluider Chelsea Manning aangaf bij de FBI, is dood in zijn appartement aangetroffen. Adrian Lamo was pas 37 jaar. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Lamo was pas 22 jaar toen hij in Amerika werd vervolgd wegens enkele omvangrijke inbraken op het netwerk van grote bedrijven, waaronder de New York Times, Yahoo en Microsoft. Hij bekende één inbraak, maar toonde berouw en werd uiteindelijk slechts veroordeeld tot huisarrest en een voorwaardelijke celstraf.

Volgens vader Mario Lamo, zie de dood van zijn zoon vrijdag via Facebook bekend maakte, had zijn zoon nooit criminele intenties met zijn computerhacks. ,,Hij deed het puur uit nieuwsgierigheid'', aldus zijn vader in de New York Times.

Uitgeleverd aan FBI

In 2010 werd Lamo benaderd door de toen nog als man bekendstaande militair Bradley Manning, die hem bekende 260.000 geheime documenten te hebben gelekt naar WikiLeaks. Lamo gaf Manning aan bij de FBI, wat later resulteerde in diens veroordeling tot 35 jaar celstraf. Door tussenkomst van de toenmalige president Barack Obama kwam Manning, die in de gevangenis inmiddels een vrouw, Chelsea, was geworden, vervroegd vrij.

De aangifte van Manning kwam Lamo op veel kritiek te staan, onder meer van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Anderen vonden hem juist een held. Of zijn dood iets te maken heeft met zijn verleden als hacker is onbekend.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JEF JOOSSENS

  Zelfde gifgas gebruikt door de Amerikanen gekregen van hun Engelse collega´s.

 • Filip Desmedt

  De daders , zijnde het Westen dus , zullen dit weer maar eens op de rug van Poetin schuiven nietwaar . Dat de reden eigenlijk is dat er zo veel vuile was van het Westen werd boven gehaald door de hacker , is bijzaak . Dat deze de vuile malafide praktijken van het Westen aantoonde , is bijzaak . Ik ben dat vuile graaiende Westen kotsbeu !!

 • Giwdul Reobv

  Met een orgasme glimlachje zei hij : you are free.

 • Pascal Fransen

  Wie heeft dit gedaan laat me raden , een land in het oosten???

 • André Decrock

  Hoogstwaarschijnlijk ligt de schuld weeral bij Poetin :)