H&M-winkels Zuid-Afrika belaagd door woedende menigte na heisa rond 'coolest monkey in the jungle'

Een H&M-winkel in Johannesburg werd overhoop gehaald.
AFP Een H&M-winkel in Johannesburg werd overhoop gehaald.
In Zuid-Afrika zijn meerdere H&M-filialen overhoop gehaald door boze demonstranten. De activisten beschuldigen het Zweedse modemerk van racisme naar aanleiding van de rel rondom de 'coolest monkey in the jungle-trui'. Na demonstraties heeft de modeketen al haar vestigingen in het hele land tijdelijk gesloten. 

Onder andere in Johannesburg, Sandton en Pretoria werden H&M-filialen gesloopt door een groep demonstranten. Ze trokken paspoppen en kledingrekken omver en gooiden kledingstukken op de grond. De acties zouden volgens lokale media georganiseerd zijn door de Zuid-Afrikaanse politieke oppositiepartij The Economic Freedom Fighters (EFF). De politie moest in Johannesburg rubberen kogels inzetten tegen de actievoerders.

Enkele paspoppen liggen op de grond nadat activisten de H&M winkel in Johannesburg overhoop haalde.
AFP Enkele paspoppen liggen op de grond nadat activisten de H&M winkel in Johannesburg overhoop haalde.

Ophef en excuses

Vorige week ontstond ophef over een afbeelding op de site van de modeketen. Op de foto draagt een donker jongetje een groene trui met de tekst: 'coolest monkey in the jungle'. Een Amerikaanse columnist van The New York Times merkte het tafereel op en plaatste een screenshot op Twitter met de tekst: "Have you lost your damned minds". De tweet werd massaal gedeeld.  

 
Al snel na de ontstane ophef werd de foto door H&M verwijderd. De modeketen bood ook excuses aan. "We hadden het fout en het spijt ons erg", schrijft het bedrijf. "H&M is er sterk van overtuigd dat racisme en vooroordelen, of ze nu zo bedoeld zijn of niet, onaanvaardbaar zijn, aldus de modeketen. 

Bij de acties raakten geen klanten of werknemers gewond, aldus H&M. "De veiligheid van werknemers en klanten staat voorop, en daarom worden de winkels tijdelijk gesloten", klinkt het. Het is nog onduidelijk wanneer de winkels zullen heropenen.
34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nancy Benthein

  Ik vind dat vooral een heel mooie trui en een heel mooi kindje! Dat opschrift vind ik eigenlijk wel cool, maar eerlijk is eerlijk, die stylisten hadden er toch beter eens bij stilgestaan, want je hebt nu eenmaal mensen die elk excuus aangrijpen om over racisme te beginnen.

 • Fred Kijzer

  En als er nu gestaan had "Het coolste ijsbeertje van de Noordpool"...? De tenen worden langer en langer.

 • Dirk de Grave

  Zuid-Afrika, binnen 15 jaar sturen we daar ook voedselhulp naar toe.

 • An De Clercq

  Betreurenswaardig hoe onverdraagzaam die demonstranten zijn. De mama en haar zoontje hadden geen enkel probleem met het kledingstuk, H & M heeft zijn excuses aangeboden en het product uit de verkoop genomen, en ondanks dat wordt nog overgegaan tot geweld.

 • Gerry Cle

  Ongelooflijk dat een firma als H&M zo een blunder begaat. Is die directie soms wereldvreemd? Hadden ze gewoon het blanke jongetje deze trui laten dragen en het zwarte jongetje die van 'survival expert' was er NIETS aan de hand geweest. In tegenstelling tot velen hier onder ziet H&M zijn fout WEL in en bieden ze hun excuses aan. Gelukkig maar.