H&M wil betere arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken in India en Cambodja

Archiefbeeld: H&M in Moskou
REUTERS Archiefbeeld: H&M in Moskou
De bekende Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) zegt nauw samen te werken met vakbonden, overheidsinstanties én de Verenigde Naties nadat wanpraktijken aan het licht kwamen in de fabrieken van leveranciers in India en Cambodja.

Bij een studie van de Asia Floor Wage Alliance (AFWA) kwam aan het licht dat de stiksters die in de fabrieken in Delhi en Phnom Penh werken te weinig worden betaald, contracten van bepaalde duur krijgen, gedwongen worden overuren te kloppen en hun job verliezen als ze zwanger zijn.  

De AFWA - die bestaat uit vakbonden en specialisten arbeidsrecht- beschuldigt H&M ervan om zich niet te houden aan eerder gedane beloftes om grote kuis te houden in zijn productieketen. 

Samenwerking
Een woordvoerdster van H&M zei gisteren aan de Thomson Reuters stichting dat het bedrijf al vele jaren werkt aan een verbetering van de levensomstandigheden van de textielarbeiders.  "Het rapport brengt belangrijke zaken aan het licht en we verbinden ons er toe om op lange termijn bij te dragen aan een positieve ontwikkeling", aldus Thérèse Sundberg van de communicatiedienst van het Zweedse bedrijf. 

"De zaken die in het rapport worden aangekaart zijn problemen die zich in de hele sector stellen. Het is als individueel bedrijf moeilijk om ze op te lossen. We geloven er dan ook heilig in dat samenwerking doorslaggevend is."  

H&M werkt samen met de Internationale Arbeidsorganisatie, het Zweedse Internationale Ontwikkelingsagentschap en verschillende wereldwijde en lokale bonden om zo naar oplossingen te zoeken, voegde Sundberg nog toe in een bericht via e-mail.  

Sector onder druk
De mode-industrie staat meer en meer onder druk om de rechten en arbeidsomstandigheden van textielarbeiders te verbeteren, vooral sinds drie jaar geleden meer dan duizend arbeiders omkwamen bij de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh.  

De studie volgde 50 Indiase en 201 Cambodjaanse arbeiders in 12 fabrieken op van augustus tot oktober 2015. Er werd ondermeer geconcludeerd dat de werkgevers in alle fabrieken verwachtten dat er overuren werden gepresteerd. Cambodjaanse werknemers verklaarden dat ze dagelijks twee uur moesten overwerken. De Indiase arbeiders moesten dan weer tussen de 9 en 17 uur per dag werken.  

"Om de afgesproken targets te halen, moeten arbeiders regelmatig tot twee uur 's nachts werken. Er wordt bovendien verwacht dat ze om 9 uur 's morgens opnieuw paraat staan", staat te lezen, verwijzend naar arbeiders in Indiase fabrieken.  

Verlof zonder wedde bij zwangerschap
Daarnaast werd ook vastgesteld dat contracten van bepaalde duur werden afgesloten in 9 van de in totaal 12 gecontroleerde fabrieken in India en Cambodja.  Dankzij die contracten is het voor werkgevers eenvoudiger om mensen te ontslagen en ontnemen de arbeiders hun rechten op werkzekerheid, pensioen, gezondheidszorg,  anciënniteit enz.  

Arbeidsters hebben het ook over het gebrek aan rechten bij zwangerschap. In zowat alle fabrieken zouden arbeidsters zelf zijn ontslagen omwille van hun zwangerschap of zagen ze het gebeuren bij collega's.  Volgens het rapport worden zwangere werkneemsters verplicht om verlof zonder wedde te nemen. Arbeidsters die na de geboorte terugkeren naar de werkvloer zouden bovendien een volledig nieuw contract krijgen waardoor ze elke vorm van anciënniteit verliezen.  

Stap voor stap
Volgens  Sundberg is het oplossen van deze problemen een proces van lange duur dat 'stap voor stap' wordt uitgevoerd. Ze benadrukt daarbij opnieuw dat de Zweedse kledinggigant er zich toe verbindt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren in alle fabrieken.      

Archiefbeeld (2015)
REUTERS Archiefbeeld (2015)