Guy Verhofstadt slachtoffer Turkse hackaanval

Guy Verhofstadt.
Photo News Guy Verhofstadt.
Oud-premier Guy Verhofstadt is het het slachtoffer geworden van een aanval van een Turks hackcollectief. Zijn twitteraccount werd gisteren tijdelijk overgenomen door – zeer waarschijnlijk – de Turkse groep Ayyildiz Tim. 

Verhofstadt, huidig fractieleider van de Liberalen in het Europees Parlement, is kritisch op het beleid van de Turkse president Erdogan, net als de Nederlandse voormalige Europarlementariër Joost Lagendijk. Ook zijn account werd gehackt. De politicus van de Nederlandse oppositiepartij GroenLinks komt al ruim een jaar het land waar hij met zijn Turkse echtgenote woont niet in.  Derde getroffene is journalist Jan Eikelboom. Hij deed in het verleden veelvuldig verslag vanuit het Midden-Oosten.


Tegenover de website waz.de verklaart Ayyildiz Tim dat hun actie een protest is "tegen de extreem racistische houding van België en Nederland tegenover Turkije en moslims". Het zou ze vooral gegaan zijn om vertrouwelijke communicatie op Twitter, die loopt via zogeheten Direct Messages, te onderscheppen.

Eikelboom kreeg gisteren van een contact op Twitter een linkje doorgestuurd via een privé-berichtje, een DM. "Ik zeg niet wie het is, maar hij heeft met Turkije te maken. In het linkje stond zoiets als: ‘Ik heb een artikel geschreven, wil je er even naar kijken?’ Daar klikte ik op en toen kreeg ik direct een scherm waarop stond: "Deze pagina is momenteel niet beschikbaar". Direct kon ik mijn eigen Twitter-account niet meer in en kreeg ik een mail dat mijn wachtwoord gereset was vanuit Istanboel. Toen dacht ik: holy shit.’’

Eng

De journalist zocht direct contact met Twitter om zijn account te resetten. "Dat duurde alles bij elkaar zo’n twee à drie uur. In die tijd was het linkje waar ik op had geklikt al naar veel contacten van mij gestuurd via DM. Maar ook was er een boodschap gestuurd naar de Duitse Koerden-expert Tobias Huch. Hij is erg kritisch op het beleid van president Erdogan. Wij volgen elkaar op Twitter en hij dacht dus dat ik beroepsmatig contact met hem zocht." Eikelboom noemt die poging ‘eng’.

Tegenover waz.de verklaart Huch dat hij uit voorzorg een ‘wegwerpnummer’ had gegeven. Hij had het vermoeden dat het nummer voor ‘dreigoproepen’ gebruikt zou kunnen worden, want de vraag van Eikelboom kwam hem bekend voor als phishing-verzoek. "Dit zijn gerichte aanvallen tegen democraten, journalisten en mensenrechtenactivisten die eerlijk zijn over het Turkse regime."  Huch gaat ervan uit dat de hackers in contact staan met de Turkse overheid.

Ook Eikelboom vermoedt een rol van de Turkse geheime dienst bij deze aanval. Een woordvoerder van de Turkse ambassade in Den Haag kan niet reageren op de gebeurtenissen.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel Van Geel

  Laat ons hopen dat ze zijn speechen gehackt hebben dan kunnen ze zich en breuk lachen.

 • george patrick martou

  ooohhh is hij gehackt ? miserie miserie, mens toch, zo'n lieve brave man, net als zijn bloedbroeders guchtje en krootje, leden van een goed gekende dievenbende en volksverlakkers die er maar op los hakken en stelen van de gewone mens ! Hij komt er wel bovenop, de bevolking daarentegen komt er van langsom minder gemakkelijk bovenop. Arm ventje, we voelen mee hoor !

 • jo vandenberghe

  Ik twijfel daaraan,buiten onzin verkopen en brullen is daar niets!

 • ingrid grieten

  De hack duurde maar 5 minuten want ze kwamen er al snel achter dat het hier het grootste leeghoofd van de EU betrof die door eigen EU parlementariers ook niet serieus wordt genomen.

 • Peter Hegge

  zouden hem zelf niet kunnen hacken of anders programmeren?