Guy Verhofstadt even buiten strijd door niercrisis

Guy Verhofstadt in het ziekenhuis in Parijs.
RV Guy Verhofstadt in het ziekenhuis in Parijs.
Acute gezondheidsproblemen hebben Guy Verhofstadt (Open Vld) gisteren verhinderd een voor zijn Europese liberalen belangrijke campagnemeeting in Straatsburg bij te wonen. In de Europese hoofdstad heeft de ALDE van Verhofstadt zich er formeel toe geëngageerd na de verkiezingen een fractie te vormen met La République En Marche (LREM) van de Franse president Emmanuel Macron. Door een niercrisis moest Verhofstadt echter verstek geven voor de bijeenkomst.

De uittredende fractieleider van ALDE en de Europese lijsttrekker van de Vlaamse liberalen moest door de niercrisis in het ziekenhuis opgenomen worden. In een videoboodschap, die hij ook op Twitter plaatste, zei Verhofstadt vast te zitten in een ziekenhuis vlakbij het Parijse Noordstation. 

Daardoor geraakte hij niet op een belangrijke campagnemeeting in Straatsburg, liet hij weten. Dat de huidige ALDE-fractie na de verkiezingen de krachten wil verenigen met de troepen van Macron was al langer bekend. In Straatsburg hebben de twee bewegingen dat engagement nu op papier gezet. 

Nieuwe fractie

"ALDE en La République En Marche zijn vastbesloten om na de Europese verkiezingen een nieuwe fractie te vormen waarbij andere, gelijkgezinde partijen zich zullen kunnen aansluiten", luidt het in een gemeenschappelijke verklaring. "Deze nieuwe fractie zal een nieuwe kracht vormen in het Europees Parlement en zal breken met de machtsconcentratie in handen van sociaal- en christendemocraten.”

Acht partijen ondertekenden de verklaring. Het gaat om de Renaissance-beweging van Macron (de naam van zijn Europese lijst), de Nederlandse D66 en VVD, het Spaanse Ciudadanos, het Duitse FDP, het Hongaarse Momentum, het Oostenrijkse NEOS en de Belgische Franstalige liberalen van de MR, de partij van premier Charles Michel.

Hervorming

In zijn video zegt Verhofstadt ook waar de samenwerking met LREM/Renaissance om te doen is. "Deze grote meeting brengt alle democraten, progressieven, liberalen, centristen en hervormingsgezinden samen die na 26 mei zullen proberen Europa te hervormen."

De nieuwe fractie wil de concurrentie aangaan met de centrumrechtse Europese Volkspartij en de centrumlinkse Socialisten & Democraten (S&D). Opvallend is dat de meeting opgeluisterd werd met videoboodschappen van de Italiaanse socialistische oud-premier Matteo Renzi en de huidige, eveneens socialistische premier van Portugal Antonio Costa. Hun partijen maken nu nog deel uit van de socialistische familie.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Erg voor hem , en ik wens hem gied herstel .maar intussen kan hij geen kemels meer schieten .

 • willem merken

  Ik ben niet altijd akkoord met wat hij politiek doet maar wens hem toch van harte een spoedig herstel.

 • godelieve rigo

  Spoedig herstel.

 • monique bolen

  Dit wens je je grootste vijand niet toe.

 • leen hanssens

  Dat zal pijn gedaan hebben.