Guinea vaardigt arrestatiebevel uit tegen zoon Thatcher

Het openbaar ministerie in Equatoriaal Guinea heeft dit weekend een aanhoudingsbevel tegen de zoon van de gewezen Britse premier Margaret Thatcher uitgevaardigd voor zijn rol in een mislukte staatsgreep in 2004. Volgens de autoriteiten van het West-Afrikaanse land had Sir Mark geld en transport voor de coup geleverd, meldt de Britse openbare omroep BBC.

Schuldig gepleit
Sir Mark werd in 2005 al in Zuid-Afrika veroordeeld tot een boete en een celstraf met uitstel nadat hij schuldig had gepleit aan het onbewust helpen bij de financiering van de staatsgreep. Enige rechtstreekse betrokkenheid heeft hij echter steeds van de hand gewezen. De zoon van de Iron Lady zei aan de krant The Daily Telegraph zich geen zorgen te maken over het arrestatiebevel. "Ik ben in Zuid-Afrika al berecht voor dezelfde feiten dus ik zie niet in wat ze nog meer kunnen doen", luidde het.

Nieuwe bewijzen
Maar procureur des konings Jose Olo Obono stelt dat hij over nieuwe bewijzen tegen Thatcher beschikt. Die zouden afkomstig zijn van een voormalige Britse legerofficier, die in Equatoriaal Guinea op zijn proces over zijn rol in de staatsgreep wacht. De economie van Equatoriaal Guinea kende in de jaren negentig een sterke boost na de ontdekking van olie- en gasvelden.

Schendingen mensenrechten
Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering van zware schendingen van de mensenrechten en hebben het over één van de brutaalste regimes in Afrika. De zetelende president, Teodoro Obiang, kwam in 1979 aan de macht na een coup waarbij hij zijn oom ombracht. (belga/vsv)