Guardiola heeft het niet enkel over voetbal maar haalt ook zwaar uit naar Spanje: "Ik ben bezorgd"

Pep Guardiola tijdens de Champions League-match tegen Napels, afgelopen donderdag. Niet alleen voetbal primeert bij hem.
Photo News Pep Guardiola tijdens de Champions League-match tegen Napels, afgelopen donderdag. Niet alleen voetbal primeert bij hem.
Een persconferentie over voetbal gaat tegenwoordig niet álleen maar over voetbal. De beste trainer ter wereld, Pep Guardiola, voer aan de vooravond van de topper Manchester City - Arsenal scherp uit naar de Spaanse regering. In het Catalaans pleitte hij ervoor de gevangengenomen ministers zo snel mogelijk vrij te laten.

Guardiola profileert zich al jaren als boegbeeld van de Catalaanse onafhankelijkheid. De trainer van Manchester City dook twee jaar geleden nog de politiek in en werd lijstduwer van de Catalaanse separatisten. Op 9 november 2015 toog Guardiola zelfs naar Spanje om er te stemmen voor onafhankelijkheid in een symbolisch referendum. Tijdens de persconferentie vandaag kon hij dan ook niet anders de Spaanse regering toch even op de vingers te tikken. 

"Ik hoop dat de elf politici die in de gevangenis zitten snel worden vrijgelaten. Ik ben bezorgd, want dit is ook wat er met ons kan gebeuren als we onze mening uiten. Als het hen overkomt, kan het iedereen overkomen. We mogen niet vergeten dat deze politici - en ook twee activisten - nooit een ruit hebben ingegooid of een papiertje op straat hebben gegooid. Ze zitten in de gevangenis omdat ze een stemming organiseerden." 

 Volgens de voetbaltrainer is er geen weg meer terug. "Dit komt allemaal doordat we een officieel referendum wilden. De enige oplossing is dat de Spaanse regering gaat onderhandelen met Catalonië en instemt met een referendum. Zo simpel is het."
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan De Bisschop

  Daar hebben we het. Een trainerke die zich grondwetspecialist waant. Hoe zei men het ook weer:"schoenmaker, blijf bij jouw leest."

 • Koen Vrijens

  Wanneer zal Spanje eens handelen als een echt democratisch land , en onderhandelen met de Catalanen ? Het is de stugge macho houding van Spanje waardoor de Catalaanse leiders de stok in het hoenderhok hebben gegooid , met steed een smeekbede tot onderhandelen bijgevoegd . Ben zeker dat de meeste Catalanen met enkele kleine toegevingen ivm zelfbestuur zich niet meer zouden willen afscheiden van Spanje : onderhandel en maak goede afspraken , dat maakt naar het schijnt ook goede vrienden!!!!!!!!!

 • didi baba

  proficiat pep!!! let maar op dat ze hem ook niet oppakken voor opruiende taal versus het zogenaamd gezag in madrid!

 • Jean Schoups

  In Bilbao (Baskenland) worden ze ook wakker! Gisteren grote betoging voor de Catalanen in Bilbao. ETA staat terug op! Volgende : Valencia en daarna Galicië voor aanhechting bij Portugal?

 • Danny Holdensrath

  Is Spanje nog wel een democratie ?