GTA in het echt: levenslang voor leden van extreem gewelddadige Russische bende

Beeld uit Grand Theft Auto: Vice City.
Rockstar Games - Grand Theft Auto Beeld uit Grand Theft Auto: Vice City.
Een Russische rechtbank heeft vier leden van een extreem gewelddadige bende veroordeeld tot levenslange celstraffen. De bendeleden terroriseerden jarenlang de wegen rond Moskou, waar ze zeker zeventien moorden pleegden. Een vijfde man is veroordeeld tot 20 jaar cel, berichten Russische media.

De groep staat bekend als de "GTA-bende'', naar het gelijknamige videospel. De criminelen zitten achter verschillende gewelddadige aanvallen op automobilisten. Ze dwongen op brute manier de bestuurders tot stoppen - onder meer met zelfgemaakte spijkermatten - om dan de voertuigen te plunderen. Er werden ook mensen vermoord bij die aanvallen. Daarnaast pleegde de bende onder meer zeker 15 overvallen, waarbij ook mensen werden gedood.

Bloedige ontsnappingspoging

De rechtbank oordeelde dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer moord, pogingen tot moord, berovingen, banditisme, plundering en illegaal wapenbezit.

Het proces ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen, omdat meerdere bendeleden eerder een poging hadden gedaan te ontsnappen. Ze bemachtigden in de lift van een rechtbank de vuurwapens van hun bewakers. Vervolgens ontstond een vuurgevecht waarbij drie verdachten om het leven kwamen. Ook liepen meerdere mensen schotwonden op.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Putin rekende al af met de Maffia na Jeltsin zijn falen..Deze gangsters zullen na een tijdje Goulag zeer waarschijnlijk het vuurpeleton krijgen ofwel in extreem barre omstandigheden zich letterlijk moeten doodwerken.Hoe vreemd het ook lijkt, dit soort aanpak maakt Putin bijzonder populair bij de meeste Russen.

 • Dennis Gedon

  Zouden enkelband krijgen hier

 • Fred Bompans

  Dat zijn tenminste straffen. Hier zouden ze ten hoogste 20 jaar krijgen en vrij zijn na hoogstens 5 jaar

 • Eric Verschueren

  Als de Belgische politieke lakse lafheid nog lang blijft duren, zullen hier ook van die bendes opstaan. Met dank!!!