Gsm's en horloges afgeven: Britse ministers bij elkaar voor cruciaal brexit-conclaaf

Airbus-topman: "Regering heeft echt geen idee hoe ze de EU ordentelijk kan verlaten"

De Britse regering komt vandaag samen in Chequers, het landhuis van de premier. Ook andere jaren vonden hier al regeringsbijeenkomsten plaats (foto: 2016).
Photo News De Britse regering komt vandaag samen in Chequers, het landhuis van de premier. Ook andere jaren vonden hier al regeringsbijeenkomsten plaats (foto: 2016).
De Britse regering komt vandaag vanaf 11 uur Belgische tijd in conclaaf bij elkaar in Chequers, het landhuis van de premier ten noordwesten van Londen. De ploeg van Theresa May moet er eindelijk tot een gezamenlijk standpunt komen over de brexit. Uit vrees voor lekken moeten alle ministers hun gsm's bij binnenkomst afgeven. Wie vanavond niet akkoord kan gaan met het standpunt, moet ontslag nemen, zou May haar ministers volgens de Britse pers gezegd hebben.

Bedoeling van de topbijeenkomst in de zomerresidentie van de premier is om eindelijk een gezamenlijk standpunt te bepalen over de gewenste handelsrelatie met de EU na de brexit. Binnen de regering heersen grote spanningen tussen aanhangers van de harde lijn die het land volledig willen loskoppelen van de EU en voorstanders van toch nog een of andere vorm van samenwerking.

May was lange tijd zelf voorstander van een douanepartnerschap, waarbij Groot-Brittannië de importheffingen zou innen voor producten die voor de EU bestemd zijn. De voorstanders van 'een harde brexit' wilden dat er voor elk product een automatische screening komt naar welk tarief van toepassing is. Beide kampen in de regering waren echter niet te verzoenen. 

De schrik voor lekken tijdens het conclaaf zit er diep in. Gisteren al lekte in de pers een voorstel uit van premier May waarin ze poogde een 'derde weg' te bewandelen. Brexiteers in de regering en het parlement schoten het echter meteen af. "Dit is geen brexit, hiermee worden we een vazalstaat van de EU", aldus een invloedrijk parlementslid. Brexit-minister David Davis noemde het plan "onwerkbaar". Hij vreest dat het geen kans maakt omdat de EU de twee pistes die May nu combineert al afschoot. 


Afgelopen nacht zat minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, binnen de regering zowat de leider van het harde brexit-kamp, samen met een aantal medestanders binnen de regering om de strategie van de gesprekken met May te bepalen.

Iedereen wordt bij aankomst gecontroleerd.
REUTERS Iedereen wordt bij aankomst gecontroleerd.

"Regering heeft echt geen idee"

Vliegtuigbouwer Airbus heeft de regering ondertussen opnieuw gewaarschuwd voor een 'harde' brexit, waarbij het land de EU zonder overeenkomst zou verlaten. Volgens ceo Tom Enders heeft de ploeg van May "geen idee" hoe ze de EU kan verlaten zonder al te veel schade voor de Britse economie.

"De zon schijnt volop boven het Verenigd Koninkrijk", sprak Enders bij het begin van de grote luchtvaartshow van Farnborough. "Het Engelse team gaat naar de finale, de Royal Air Force bereidt zich voor op zijn honderdste verjaardag, en de regering heeft nog altijd geen idee of concensus over hoe ze de brexit moet uitvoeren zonder al te grote schade."

Airbus waarschuwde twee weken geleden dat het een deel van zijn productie zou kunnen weghalen uit het Verenigd Koninkrijk indien het tot een harde brexit komt. Ook autobouwers Jaguar Land Rover en Rolls-Royce lieten deze week soortgelijke geluiden horen. Indien door de onzekerheid geplande investeringen niet kunnen doorgaan, zou dat duizenden Britse jobs kunnen kosten. 

Enders noemde die onzekerheid "zeer jammer". "We zullen zien wat er vandaag uit de bus komt: witte rook, zwarte rook, of geen rook." 

Photo News6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Demeyere

  Ik heb een voorstel. Waarom wordt dit hier in dit landje ook niet gedaan bij elke vergadering van politici, parlementariërs en gemeente verkozenen? Dan zouden ze op zijn minst een klein beetje bij de les blijven. Nu zijn het onbeschaamde egoïsten die enkel aanwezig zijn om hun zitpenningen op te strijken en ondertussen hun eigen ding doen. In de privé hadden ze al lang hun C4 gekregen

 • jozef stevens

  Een tafel vol verliezers die niet weten aan wat zij begonnen zijn altijd dwars gelegen binnen de EU en nu met de gebakken peren zitten.

 • hugo van de velde

  Tegenwoordig moeten ze al als kleine kinderen hun gsm afgeven. Ik zou dat niet willen hoor. Als ik zeg ik neem geen enkele keer mijn gsm vast, ook niet bij een oproep, dan gebeurt dat ook niet. Maar afgeven ? NOOIT

 • françois troch

  wanneer zijn we die britten eindelijk kwijt

 • FRANK WILLEMS

  Het groot kapitaal zal wel bepalen hoe de Brexit zal verlopen .