Ga naar de mobiele website
^ Top

Gruwelijke beelden barbaarse publieke executies in Nigeria

Al Jazeera heeft gruwelijke beelden uitgezonden van barbaarse executies in Nigeria. In het door een burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land kiezen de veiligheidstroepen willekeurig ongewapende burgers uit, die dan op een publieke plaats meedogenloos worden geëxecuteerd. In totaal worden tien burgers zo koelbloedig afgemaakt op de beelden.

De beelden (zie filmpje hieronder) werden gedraaid tijdens de rellen van vorig jaar tussen de veiligheidstroepen en islamitische militanten in het noorden van Nigeria waarbij zo'n 700 doden vielen. De leider van de agenten gaf zijn uitdrukkelijke toestemming voor de opname.

Willekeurig
Eerst zien we hoe politie-agenten en soldaten na de gevechten willekeurig ongewapende burgers uit hun huizen plukken in een zogenaamde schoonmaakoperatie. Aanvankelijk wordt een groepje van vier mannen naar een plaats naast een druk kruispunt gevoerd, waar al twee lijken liggen. De slachtoffers worden tegen de grond geduwd en vervolgens meermaals in de rug geschoten met een mitraillette.

Nog barbaarser
De gruwel wordt zelfs nog barbaarser wanneer twee mannen op krukken met geweld in het zand worden gesmeten. Als een agent de eerste in zijn hoofd schiet, roept een andere. "Schiet die maar  in zijn borst, want ik wil zijn muts."

Foto
Het tiende slachtoffer krijgt net voor zijn verschrikkelijke dood nog een verwijt naar zijn hoofd geslingerd. "Ga eens deftig zitten, we willen een foto van jou nemen." Seconden daarna wordt ook deze man geëxecuteerd, zodat er al tien lijken op het drukke kruispunt achterblijven. De vader van één van de slachtoffers zegt dat zijn zoon vermoord werd door de politie, terwijl hij juist wilde helpen om de orde te herstellen.

Leider
Tot slot tonen de beelden ook nog het met kogels doorboorde en zwaar verminkte lichaam van de islamitische rebellenleider Mohammed Yussuf. Vorige zomer waren de beelden van de arrestatie en de ondervraging van de Yussuf de wereld rondgegaan. Toen claimde de politie dat ze hem doodgeschoten hadden in een vuurgevecht, toen hij probeerde te ontsnappen. Op deze beelden is te zien dat de rebellenleider zijn handboeien nog droeg toen hij gedood werd. (hlnsydney/kh)Meld een bug