Gruwelijk: stier wordt in brand gestoken tijdens 'volksfeest' in Spanje

De stier verzet zich met alle macht terwijl zijn hoorns in brand worden gestoken.
AFP De stier verzet zich met alle macht terwijl zijn hoorns in brand worden gestoken.
Dierenrechtenorganisaties eisen al jarenlang voor de afschaffing ervan, maar tijdens het jaarlijkse 'Toro de Jubilo'-festival in het Spaanse dorpje Medinaceli is dit weekend opnieuw een stier in brand gestoken. Tegenstanders van het gruwelijke spektakel zeggen dat het dier ongelooflijke paniek en pijnen doorstaat voordat het wordt gedood.

Het is een middeleeuwse traditie die de inwoners van tientallen Spaanse dorpjes al honderden jaren in ere houden. Maar het festival in Medinaceli, in de regio Castilië en Leon, elk tweede weekend van november, is veruit het bekendste. Onder luid gejoel wordt een stier de arena op het dorpsplein opgesleept, waarna het dier aan een houten paal in het midden wordt vastgebonden.

Het dier, dat zich met alle macht probeert te verzetten, krijgt daarop een ijzeren constructie  om de hoorns gebonden waarop met pek ingesmeerde fakkels vastgemaakt zijn. Het dier wordt dan losgemaakt en opgejaagd door de deelnemers aan het festival. 

Met fakkels worden de toortsen aan de horens in brand gestoken.
AFP Met fakkels worden de toortsen aan de horens in brand gestoken.

Modder

De brandende stier - Toro de Fuego - probeert daarop op alle mogelijke manieren het vuur, dat zich maar op enkele centimeters van zijn hoofd bevindt, te blussen. Modder op het voorhoofd en de rug moet het dier beschermen tegen brandplekken, maar het is maar de vraag of die methode ook zo effectief is. 

Vaak schudt de stier in blinde paniek zo fel met zijn kop, dat hij zichzelf verwondt. Sommige stieren lopen zichzelf bovendien letterlijk dood tegen een paal of tegen een muur in de hoop het vuur zo te kunnen doven. 

De stier kan in eerste instantie niet weg en panikeert terwijl hij de paal is vastgebonden.
EPA De stier kan in eerste instantie niet weg en panikeert terwijl hij de paal is vastgebonden.

Gruwelijk lijden

Tegenstanders en dierenrechtenactivisten zeggen dat de stieren waarvan de horens in brand worden gezet, gruwelijk lijden doordat hun horens smelten en de hitte ondraaglijk is. Het smeltende pek drupt op hun huid en in hun ogen. Hun paniek is soms zo groot dat ze een hartstilstand krijgen.

De stier wordt na afloop van het festival gedood in een slachthuis; de regio Castilië en Leon verbiedt sinds enkele jaren dat het dier op het plein zelf wordt gedood door foltering en messteken, zoals tot voor enkele jaren gebeurde.

AFP
Uiteindelijk wordt de stier losgelaten en probeert hij het vuur op alle mogelijke manieren te blussen.
EPA Uiteindelijk wordt de stier losgelaten en probeert hij het vuur op alle mogelijke manieren te blussen.
AFP
Als de toortsen uitdoven, steken omstanders ze opnieuw aan.
AFP Als de toortsen uitdoven, steken omstanders ze opnieuw aan.
AFP
AFP
AFP205 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eva Follon

  De beschaving in de wereld is nog héél ver te zoeken precies. Schande is het.

 • Mie Smeijers

  Zwarte Piet moet weg want dat is rascisme maar dit kan?????? Ik noem dit veel erger dan een zwarte Piet. Dit is mishandeling van de zwaarste graad!!!! Dit moedwillig een dier laten afzien. Net als de stierengevechten!! Maar daar mag je niets aan veranderen dat is traditie maar onze zwarte Piet moet zich aanpassen. Er lopen toch veel huichelaars rond. Dit hoort bij mij bij het laagste van het laagste!!

 • Wilfried Vanden Berg

  Wat wil je van een achterlijk land . Het zijn nog steeds primitievelingen ,leven nog steeds in de tijd van Columbus. En hebben totaal geen enkele vorm van respect voor dieren. En wat doen de graaiers en leugenaars van de EU ? NIKS. De schandalige graaiers .

 • carine PEELEMAN

  Misselijkmakend, zo wreed kan enkel een mens zijn

 • Jenny Maes

  Traditie of niet, dit is verschrikkelijk net zoals die stierengevechten. En de EU doet daar niks aan. Zo zie je maar wat een harteloze mensen dat zijn.