Grote verontwaardiging na tweet Elon Musk: "Duiker die deelnam aan redding Thaise voetballers is een pedofiel"

reuters - twitter - ap
Een bijzonder laag-bij-de-grondse tweet van Tesla-topman Elon Musk zorgt voor grote verontwaardiging. Een  duiker die deelnam aan de reddingsoperatie in de ondergelopen Thaise grot was op CNN erg kritisch voor de plannen om een speciale duikboot van Tesla in te zetten, wat woede uitlokte bij Musk. De Brit Vern Unsworth werd door de flamboyante ondernemer op Twitter uitgescholden voor 'Pedo Guy' (pedofiel). De bewuste tweet werd enkele uren later verwijderd.

De twaalf Thaise tieners en hun coach die  zeventien dagen lang vastzaten, konden met de hulp van een internationaal team van duikers het ondergelopen grottencomplex ontvluchten. De door Tesla ontwikkelde mini-onderwatercapsule die door Musk naar Thailand werd gestuurd, bleef uiteindelijk zo ongebruikt.

AP

Een Britse duiker die aan de reddingsoperatie deelnam, was zaterdag tijdens een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN erg kritisch voor de ondernemer. Gevraagd naar de duikboot van Musk klonk het: "Die kan hij steken waar het pijn doet". 

"Publiciteitsstunt"
Volgens Vern Unsworth had een reddingsoperatie met Musks toestel "absoluut nul kans op slagen". "Hij wist totaal niet hoe die grot eruit zag. De duikboot was 5 ft 6 (ongeveer 1,68 meter, red.) lang en rigide, die zou nooit voorbij de bochten of rond de obstakels zijn geraakt. Hij zou zelfs nooit voorbij de eerste 50 meter geraakt zijn, het was gewoon een publiciteitsstunt." 

Een beschuldiging die bij het ongeleid projectiel Musk wellicht een grote razernij in gang zette. De in Zuid-Afrika opgegroeide ondernemer ging  compleet uit de bocht en schold de duiker op Twitter uit voor pedofiel ('Pedo Guy'). Ook noemde Musk het ''verdacht'' dat een Brit in Thailand woont. 

Toen anderen reageerden, antwoordde Musk: ''Ik wed op een gesigneerde dollar dat het waar is''. Musk heeft zijn tweets inmiddels verwijderd en wil ook geen commentaar meer kwijt, maar screenshots van het bewuste bericht zweven inmiddels rond op de sociale media. 

De duiker sluit niet uit dat hij een klacht gaat indienen, als hij later deze week naar Groot-Brittannië terugkeert, zegt hij tegen Britse media. Het bericht zorgt voor grote verontwaardiging, enkele twittergebruikers zeggen dat ze de bestelling van een Tesla-auto alsnog hebben geannuleerd.

twitter

De kinderen en hun coach van voetbalteam 'Wilde Everzwijnen' herstellen in een ziekenhuis in Chiang Rai nog van hun hachelijke avontuur. Hoogstwaarschijnlijk kunnen ze in de loop van volgende week allemaal naar huis.

De Britse duiker Vernon Unsworth.
REUTERS De Britse duiker Vernon Unsworth.
Tesla-topman Elon Musk.
AFP Tesla-topman Elon Musk.172 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Van den bossche

  Musk had geen plannen van de grot dus kon ie ook geen exact plan maken, puur publiciteit, ego en zonder schaamte een ramp gebruiken om zijn bedrijf in de kijker te zetten... #noshame Wel een pientere gast met opmerkelijke verwezenlijkingen.... Maar dit is laag... trump heeft er niets aan!!

 • Haverbeke Vincent

  Een hoop mensen gefrustreerd door de realisaties van Musk. Jaloersheid krijg je in de chromosomen. Ikzelf heb ook niet het verstand en de werkzucht van Musk, maar wil hem niet kleineren om die reden. Integendeel, het zijn mensen zoals Musk die onze toekomst maken, en niet die anonieme duiker.

 • Bart Nys

  Tuurlijk was dit een publiciteitsstunt, maar wat is daar mis mee dan? Als die duikboot het potentieel heeft om de zowel die voetballers als zijn bedrijf te helpen, waarom niet dan? Twee vliegen in 1 klap... Wel spijtig hoe Elon's plan is uitgedraaid, mede door die duiker die de duikboot op een iets beleefdere manier had kunnen afwijzen...

 • Hendrik Patyn

  Zo'n laag bij de grondse opmerking, straks brengt Musk nog zijn mama mee. Tesla aandeelhouders, jullie hebben jullie centen aan zo iemand uitgegeven, voelen jullie zich dan geen beetje gegeneerd? Een redder van de voetballertjes, een held, zoiets toewerpen, foei...

 • Gino Denil

  Ze moesten soms hun duikflessen af doen en doorgeven, Jean West. En een Thaise duiker van 1,63 m kan zich wel in allerlei bochten draaien en dubbel plooien. Die duikboot van Musk niet.