Grote terreuraanslag IS in Duitsland verijdeld

Foto ter illustratie
Thinkstock Foto ter illustratie
De Duitse veiligheidsdiensten hebben een grote aanslag van de islamistische terreurorganisatie IS verijdeld in 2016, mogelijk op een muziekfestival. Dat berichten verschillende Duitse media.

Het federaal parket van Duitsland bevestigde dat IS plannen had om drie teams naar Duitsland te sturen om de aanslag voor te bereiden en uit te voeren. De politieoperatie duurde meer dan een jaar, melden publieke zenders NDR en WDR, net als de kranten Suddeutsche Zeitung en Die Zeit.

“We kregen hoogte van de plannen in een zeer vroeg stadium. We konden daardoor al in oktober 2016 overgaan tot gerechtelijke stappen”, aldus openbaar aanklager Peter Frank. “De feiten in deze zaak leken ons zeer duidelijk en betrouwbaar.”

Duits echtpaar had centrale rol

Volgens de tv-zenders worden sommige betrokkenen nog steeds gezocht. Een Duits getrouwd koppel, dat naar Syrië reisde in de herfst van 2015 en zich aansloot bij IS, zou een centrale rol hebben gespeeld.

De vrouw, die zich tot de islam had bekeerd, werkte vanuit de Syrische stad Raqqa. Ze zou vrouwen in het noorden van Duitsland gerekruteerd hebben die voorbereid werden om mogelijke aanslagplegers te huwen, zodat die makkelijker naar Duitsland konden afreizen. Een van de vrouwen met wie ze contact opnam, werkte voor de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. De plannen gingen niet door dankzij het onderzoek en de ineenstorting van IS.

Gevangenis

Die Zeit bericht dat het koppel zichzelf heeft aangegeven bij de Koerdische autoriteiten in oktober vorig jaar. Sindsdien worden ze vastgehouden in het noorden van Syrië.

De Duitse media konden de man interviewen in de gevangenis. Hij is afkomstig van de stad Hildesheim, in de deelstaat Nedersaksen. Hij benadrukte dat hij had geprobeerd om “zich uit de zaak terug te trekken” toen hij de plannen vernam.

Uit het onderzoek blijkt dat de opdracht werd gegeven door een hoog IS-lid, dat Abu Mussab al-Almani wordt genoemd. Het zou gaan om een Zwitser die mogelijk omkwam bij gevechten in de regio. 
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Hoylaerts

  Merkel heeft ons ver gebracht.en dat in het ooit zo trotse Duitsland.het was de behoeder van Europa,nu staan we er slecht voor.

 • dominique castelein

  we zijn vergeven met dergelijk gespuis,te laat

 • Paul Boutsen

  2 jaar houden ze dit soort nieuws geheim, terwijl ondertussen met tienduizenden de moordenaars terug naar de EU kwamen. Fijn om te horen hoe onze buren terroristen aanpakken, net zoals bij ons dus. Verzwijgen voor eigen volk en pamperen van ander volk.

 • Filiep Lapeire

  Nadrukkelijk geprobeerd zich terug te trekken, was die soms op vakantie in Syrië?

 • Angelo VAN RENTERGHEM

  Vroeg of laat is het toch prijs.