Grote staking in Amerikaanse oliesector breidt verder uit

AFP
De staking in de oliesector in de Verenigde Staten breidt uit. Vandaag lanceerde de vakbond United Steelworkers (USW) een oproep in vier fabrieken om er het werk neer te leggen. De staking, in negen sites, startte op 1 februari. Het gaat om de grootste actie sinds 1980 in de sector.

De staking brak begin deze maand uit na het uitblijven van een akkoord over een nieuwe cao. USW eist onder meer een hoger loon en strengere regels om vermoeidheid op de werkvloer te voorkomen. Aan de andere kant van de tafel zit het olieconcern Shell, dat onderhandelt namens zijn sectorgenoten. De onderhandelingen verlopen erg moeizaam, zeven voorstellen van de werkgevers zijn al afgeschoten door de vakbond.

Aanvankelijk werd op negen sites het werk neergelegd, in raffinaderijen in de Amerikaanse staten Californië, Texas, Kentucky en Washington. Onlangs kwamen daar twee fabrieken in het Midwesten bij en zaterdag is een oproep gelanceerd aan het personeel van Motiva Enterprises in Texas en Louisiana om ook het werk neer te leggen. De raffinaderijen vertegenwoordigen meer dan 20 procent van de Amerikaanse productie. De USW vertegenwoordigt 30.000 arbeiders, die samen instaan voor 64 procent van de Amerikaanse olieproductie.