Grote reddingsoperatie in rampgebied Zuid-Frankrijk na noodweer, al 11 dodelijke slachtoffers

Brandweermannen helpen kinderen evacueren uit hun huizen in Trèbes.
AFP Brandweermannen helpen kinderen evacueren uit hun huizen in Trèbes.
De Franse autoriteiten hebben duizenden mensen geëvacueerd uit het gebied dat is overstroomd na zware regenval. Honderden brandweerlieden en negen helikopters zijn ingezet om mensen te redden in het zuidelijke departement Aude, onder meer van de daken van hun huizen. Het noodweer heeft intussen het leven gekost aan zeker elf mensen. 

De autoriteiten spraken eerder over dertien doden, maar stelden dat aantal later naar beneden bij. Er zouden lichamen dubbel zijn geteld. De plaatselijke overheid zegt nu dat zeker elf personen het leven hebben verloren. Nog eens acht mensen raakten gewond. 

Meerdere doden vielen in de gemeente Trèbes, nabij Carcassone. Ook de plaatsen Villardonnel en Villegailhenc zijn hard getroffen. "Het is hier net een oorlogsgebied. Het dorp is min of meer afgesneden van de buitenwereld'', zucht een inwoner van die laatste plaats.

AFP
REUTERS

Vanavond zitten nog zeker zo'n 3.300 huishoudens zonder stroom. Ook blijven scholen dicht door het noodweer en zijn veel wegen afgesloten. Straten zijn soms simpelweg in woeste rivieren veranderd. Auto's werden meegesleurd. De prefect vertelt dat in de nacht van zondag op maandag evenveel regen is gevallen als normaal in een half jaar. Het plotse noodweer overviel mensen in hun slaap. 

Ook Villegailhenc kreeg de volle laag.
EPA Ook Villegailhenc kreeg de volle laag.
REUTERS

Premier Edouard Philippe is naar het rampgebied gevlogen om medewerkers van de hulpdiensten te ontmoeten en de bevolking een hart onder de riem te steken. President Emmanuel Macron zei op een persconferentie dat het hele land meeleeft met de getroffenen.

De Franse premier Edouard Philippe in Villegailhenc.
EPA De Franse premier Edouard Philippe in Villegailhenc.

Afgelopen donderdag had zware regenval in Zuid-Frankrijk ook al twee slachtoffers geëist. Toen werden in de plaats Sainte-Maxime aan de Côte d'Azur verschillende auto's in de Middellandse Zee gespoeld. Twee mensen werden dood in een auto ontdekt.

AFP
AFP
AFP
AFP
EPA
REUTERS8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GUSTIN HARRY

  Men doet niets aan de klimaatverandering enkel belastingen heffen verhogen maar verder niets. We gaan eraan en het is onze eigen schuld.

 • Norbert Daelman

  Misschien is het klimaat aan het veranderen, maar feit is dat dit noodweer in Zuid-Frankrijk praktisch ieder jaar weer de kop opsteekt of toch zeer frequent.

 • annette hermens

  een kwart van alle Fransen heeft de kans dit soort overstromingen te krijgen ..... ellendig .....

 • Luc D'haese

  Aan het stemgedrag in Vlaanderen te merken liggen Vlamingen er nog niet van wakker. Als het zover is, wel zien schuld dikke bult.

 • Ronny Biesen

  In plaats van te zeveren over E8 - E5 en Super of Superplus, zou die dikbetaalde EU regering beter zich zorgen maken over het wijzigende klimaat en hoe de Europese burger ertegen te beschermen.