Grote ravage na gasexplosie in woning Den Haag: vierde gewonde na acht uur levend uit puin gehaald

ANP
In een pand van drie verdiepingen in de Jan van der Heijdenstraat in het Laakkwartier in Den Haag (in het westen van Nederland) heeft gisterenmiddag een grote explosie plaatsgevonden. Iets na middernacht is een vierde en laatste persoon levend onder het puin gehaald, een 28-jarige Hagenaar die tijdens de explosie vermoedelijk door de vloer van de woonkamer van het huis zakte en in een soort kruipruimte terecht kwam. De reddingswerkers haalden eerder op de dag drie mensen levend uit het puin. In totaal vielen er tien gewonden, voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. De brandweer heeft het over een gasexplosie, waarvan de oorzaak vooralsnog onbekend is.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De explosie vond plaats rond 16.10 uur gisterenmiddag. De gevel van een woning en een portiek liggen er helemaal uit. De woning zelf is ingestort. De omliggende woningen zijn instabiel. De muur van de naastgelegen woning is verwrongen en gescheurd. Van een van de huizen naast het ingestorte pand zijn alle ruiten gesneuveld door de ontploffing. 

De ravage is enorm. Glasscherven liggen op tientallen meters afstand van het ingestorte bouw. Buurtbewoners zeggen dat de enorme klap een paar straten verderop te horen was. “Ramen en deuren trilden er bijna uit. Je denkt meteen aan een aanslag.” De politie heeft inmiddels een gebied rond de woning aan de Jan van der Heijdenstraat afgezet met roodwitte linten.

Gewonden

Medewerkers van het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) stonden onmiddellijk paraat om het deels ingestorte pand in te gaan om te kijken of er nog mensen onder het puin liggen. Daarvoor werd ook de hulp van een speurhond ingeroepen. Ambulances en brandweerwagens waren massaal bij de woning aanwezig, evenals een traumahelikopter. In totaal zijn tien mensen gewond geraakt. Het is onbekend hoe de personen die uit het gebouw zijn gehaald er aan toe zijn. Zij zijn overgedragen aan de ambulance. 

Kort na middernacht slaagde een gespecialiseerd team erin om een vierde slachtoffer levend uit het puin te halen. De 28-jarige Hagenaar lag zo'n acht uur in een soort kruipruimte onder het huis, nadat hij waarschijnlijk door de vloer van de woonkamer gezakt was. De brandweer had contact met de man.

De brandweer zoekt naar slachtoffers nadat een pand aan de Jan van der Heijdenstraat deels is ingestort, mogelijk als gevolg van een gasexplosie.
ANP De brandweer zoekt naar slachtoffers nadat een pand aan de Jan van der Heijdenstraat deels is ingestort, mogelijk als gevolg van een gasexplosie.

Er zijn tien mensen gewond geraakt, acht van hen zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht, meldt de brandweer. Vier van de gewonden waren in de woning op het moment van de explosie. De anderen waren omstaanders die gewond raakten door glas en andere brokstukken die door de ontploffing rondvlogen. Er zijn voor zover nog geen doden bekend, laat de brandweer weten. 

“Enorme impact”

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat de hulpverlening niet zo makkelijk was omdat ook panden die aan het ingestorte gebouw grenzen, zijn beschadigd. Na de operatie liet de brandweer weten dat het een “risicovolle reddingsoperatie” was geweest, “ook voor de reddingswerkers.”

Bewoners van de beschadigde panden zijn geëvacueerd. Een inwoner van de Drebbelstraat woont dicht bij het huis dat door de explosie instortte. “Ik heb geluk dat ik op het moment van de ontploffing bij de buren zat. Want mijn raam is door de explosie gesneuveld. Bij de andere inwoners van de straat is dat niet gebeurd. Zij hadden dubbelglas en ik niet. Ik ga dat nu ook maar nemen.”

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag noemt de grote explosie “voor direct betrokkenen verschrikkelijk”. “Veel is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat mensen, hun huizen en hun bezittingen getroffen zijn. De impact van de klap is enorm. De hulpdiensten zetten zich nu hard in om de zorg te verlenen die nodig is. Zij moeten daarvoor de ruimte krijgen.”

“De komende uren zal hopelijk meer duidelijk worden”, stelt ze. “Ook over de oorzaak van deze explosie. We doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren.” Het is niet bekend hoeveel mensen ingeschreven staan in het verwoeste pand. De gemeente kon nog niet zeggen of hier onderzoek naar gedaan wordt.

Twintig huizen ontruimd

Er zijn in totaal twintig huizen ontruimd. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag zei dat voor opvang in een hotel wordt gezorgd. Enkele tientallen mensen maken gebruik van die mogelijkheid. Morgen wordt bekeken of mensen terug naar hun huis kunnen. 

Nadat het laatste slachtoffer kort na middernacht uit zijn benarde positie werd bevrijd, werd het pand verder gestabiliseerd. Ook werd het pand nogmaals met speurhonden doorzocht om te kijken of er nog mensen aanwezig waren.

ANP
ANP
ANP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerda Vetmuylle

    Verschrikkelijk. Het klinkt misschien enorm hard maar het is realiteit, Julen is belangrijker blijkbaar. Weinig medeleven als het tegen onze duur gebeurd, slachtoffers zijn slachtoffers, die mensen zijn verder ook alles kwijt, verzekeringskwestie kunnen jaren aanslepen als je ooit al een cent ziet.