Grote problemen bij Europese verkiezingen in Verenigd Koninkrijk: EU-burgers mogen massaal niet stemmen

Ook premier Theresa May ging vandaag stemmen.
AP Ook premier Theresa May ging vandaag stemmen.
In het Verenigd Koninkrijk klagen heel wat Europese burgers dat ze weggestuurd worden bij de kieslokalen waar ze vandaag hun stem willen uitbrengen voor de Europese verkiezingen. De verwarring is groot: veel Europeanen krijgen te horen dat ze extra formulieren hadden moeten invullen, maar niemand is daarvan op de hoogte.

Europese onderdanen die in een andere lidstaat wonen mogen bij de Europese verkiezingen normaal gezien in dat land stemmen. Dat gebeurt meestal zonder veel problemen, maar niet in het Verenigd Koninkrijk waar ze vandaag al Europese verkiezingen houden. De krant The Guardian kreeg al honderden verhalen te horen van Europese burgers die in het kieslokaal weer naar huis zijn gestuurd zonder te mogen stemmen. Op Twitter is de hashtag #Deniedmyvote trending.

Sommige kiezers staan helemaal niet op de lijst van geregistreerde kiezers, hoewel ze zich naar eigen zeggen wel ruim op tijd hebben aangemeld. Anderen zagen dan weer hun naam op de lijst staan, maar die zou doorgestreept zijn. Een aantal kiezers kregen te horen dat ze maar “in hun eigen land” moesten gaan stemmen of zich bij hun ambassade te wenden. 

“Ik ben een EU-burger en had me op tijd aangemeld om te stemmen”, aldus Ana Clara Paniago. “Maar kennelijk is het formulier waarop stond dat ik in het Verenigd Koninkrijk ging stemmen, niet voor de deadline aangekomen.” Ook de Duitse Kat Sellner, die in het oosten van Londen wilde gaan stemmen, vertelt aan The Guardian dat ze eind april een formulier kreeg dat ze moest terugsturen om zich te registreren. “Ik heb dat ingevuld en het persoonlijk op 2 mei gaan afgeven, omdat ik het niet vertrouwde dat de post het voor de deadline van 7 mei zou afleveren. We kregen geen bewijs van aflevering, de brieven werden niet gestempeld, en de vrouw aan de balie zei dat ze ze bij de andere brieven zou leggen.” Drie dagen geleden belde Sellner dan nog eens naar haar gemeentebestuur om te vragen waar haar stembrief bleef. Die bleek ze niet te krijgen, omdat haar aanvraagformulier zogezegd pas op 16 mei was geregistreerd. 

Andere kiezers zeggen dan weer dat ze zelfs nooit zo’n aanvraagformulier hebben gekregen. 

De campagnegroep ‘the3million’, die opkomt voor de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk, heeft een klacht ingediend bij de Kiescommissie. Die zou echter weer telkens doorverwijzen naar de lokale besturen die verantwoordelijk zijn voor de registratie van kiezers. De Schotse premier Nicola Sturgeon spreekt op Twitter van een schande.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Spriet-Dewaele

  De zoveelste boycot van het UK tegen alles wat europa is

 • bart vosters

  ook mijn dochter kon niet stemmen omdat er verkeerde informatie was gegeven en het is helemaal niet juistdat men in de ambassade moest stemmen

 • Maurice Keukelaers

  Ze hadden de UK moeten vrijstellen van de Europese verkiezingen.

 • Hedwig Jacobs

  Je kon gisteren wel stemmen voor het Europees parlement, als je alles perfect aanvroeg en invulde, ik ken iemand die gestemd heeft gisteren in Londen, werkt er al jaren en heeft een appartementje in de stad, maar heel raar is, zegt hij zelf dat hij zondag ook hier bij ons voor het Europees parlement kan gaan stemmen zijn stembrief zat hier gewoon in de bus bij zijn ouders thuis, zou er echt iets mis zijn met al die tweede ,derde en drievoudige nationaliteit en verblijven?

 • Dimitri Van der Heijden

  In Ierland helaas ook niet kunnen stemmen voor Europa... Niemand kan een antwoord geven op voorhand wat je wel of niet moet doen. Formulieren zijn onduidelijk, niemand kan je een sluitend antwoord geven. Als Belg in het buitenland is stemmen toch een basisrecht dat zou moeten worden gerespecteerd voor de verschillende niveaus... Maar het is niet enkel op Europees niveau. Als Belg in het buitenland moet je stemmen voor de federale lijst in de provincie van afkomst maar Vlaams mag je dan niet...