Grote ophef over ‘ziekmakende’ video nagespeelde Londense flatbrand

De afbrandende Grenfell Tower op 14 juni 2017
REUTERS De afbrandende Grenfell Tower op 14 juni 2017
In Groot-Brittanië wordt met afschuw gereageerd op een filmpje waarin een groep mensen een kartonnen model van de afgebrande Grenfell Tower in de fik steken. Ze lachen en doen alsof ze bewoners zijn van de toren, die in de val zitten.

Bij de brand in de Grenfell Tower, in juni vorig jaar, kwamen 79 mensen om het leven. In het internetfilmpje is te zien hoe een groep mensen een kartonnen knutselwerk met de naam ‘Grenfell Tower’ in een kampvuur in iemands achtertuin zet. Op de ramen van de neptoren zijn poppetjes geplakt die hun arm uitsteken, zogenaamd roepend om hulp. Sommige zijn bruin gekleurd.

“Help me, help me”, zegt iemand grappend in het filmpje. En: “Spring uit het raam!” Iemand anders zegt: “Dit gebeurt er als je je huur niet betaalt.”

Het is niet bekend waar en wanneer de video is opgenomen. Vandaag is het in Engeland Guy Fawkes Night (of Bonfire Night), een feestdag waarop mensen vreugdevuren maken en vuurwerk afsteken.  De politie roept mensen die meer informatie hebben op om zich te melden. 

Overlevenden van het flatinferno spreken over een ‘ziekmakende daad van haat’. De video is bij hen keihard aangekomen, verklaart een woordvoerder van Justice4Grenfell tegenover verschillende Britse media. “We walgen hiervan en zijn geschokt door de onmenselijkheid en gevoelloosheid van de mensen die hierbij betrokken zijn.”

De Britse premier Theresa May noemt de video op twitter ‘volkomen respectloos’. De regering heeft een verklaring uitgegeven waarin het filmpje ‘in de sterkste termen’ veroordeeld wordt. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK RASSCHAERT

  Behandelt de regering en de verantwoordelijken van de ramp de slachtoffers en hun nabestaanden niet op dezelfde manier?

 • Sidney Stoffels

  Hoe ziekelijk, hoe onsmakelijk het kan ogen, dat wat een mens in zijn vrije tijd als satire doet al het nieuws moet halen, vroeger had je ouwe mensen die vanuit hun raam alles in het oog hielden om dan in de roddelclub iets te hebben om over te praten, nu is het nog erger, iedereen doet het nu maar weliswaar online, privacy op het net is dan nog zo'n groot thema, maar privacy in uw eigen vrije tijd hoort hier dan weer niet bij?

 • Sam Maertens

  @Désiré Van Nieuwenhuyzen, er is nog altijd een vorm van respect en neen, dit "moet niet kunnen". Het toont enkel de kortzichtigheid en het beperkt denkvermogen van diegenen die het uitvoerden (en het trouwens ook nog goedkeuren).

 • Jos Plessers

  Hoeveel jodenmoppen zijn er door de jaren heen verteld?Mensen die vermoord werden in concentratiekampen.Niet iedereen heeft verstand,gevoel voor t leed van anderen.

 • Mathias Verachtert

  Schande