Grote kans dat Brett Kavanaugh tot rechter wordt benoemd: steeds meer senatoren scharen zich achter hem

AP
De kans is groot dat de omstreden Brett Kavanaugh benoemd zal worden tot rechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof. De senatoren hebben met een nipte meerderheid beslist om de procedure van de benoeming alvast voort te zetten. Mogelijk volgt vandaag al de beslissende stemronde. Ondertussen scharen steeds meer senatoren zich ook voor die laatste stemming achter Kavanaugh.

Met de procedurestemming die gisteren is uitgevoerd wordt de facto het eindpunt van de debatten vastgelegd. Er wordt daarvoor nu een termijn van dertig uur opgestart. De definitieve stemming om de benoeming van Kavanaugh - die onder vuur kwam te liggen vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag - zal daardoor wellicht vandaag kunnen plaatsvinden.

Nipt

De procedurestemming was wel erg nipt: 51-49. Voor de start van de stemming was het niet duidelijk of de vereiste meerderheid wel bereikt zou worden, aangezien de Republikeinen slechts over een nipte meerderheid beschikken in de Senaat (51 van de 100 zetels, nvdr.). Bovendien hadden verschillende senatoren van die partij nog niet duidelijk gemaakt hoe ze zouden stemmen. 

Uiteindelijk stemde slechts één Republikeinse senator, Lisa Murkowksi, tegen het voortzetten van de procedure. Er was echter ook één Democraat, Joe Manchin, die meestemde met het ja-kamp. 

President Donald Trump, die altijd achter Kavanaugh is blijven staan, zegt op Twitter blij te zijn met het resultaat van de procedurestemming.

Benoeming

Ondanks het nipte resultaat van die stemming, ziet het er wel naar uit dat Kavanaugh de benoeming van rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof zal krijgen. Meerdere senatoren hebben al laten weten voor Kavanaugh te zullen stemmen tijdens de beslissende stemronde. 

Senator Susan Collins van de Republikeinse partij heeft ook laten weten dat ze voor Kavanaugh zal stemmen. Met haar stem zou Kavanaugh nu voldoende mensen achter zich hebben om benoemd te worden. Eerder had de Republikeinse senator Jeff Flake uit Arizona, die ook openlijk twijfelde aan Kavanaugh, duidelijk gemaakt dat hij de benoeming waarschijnlijk niet in de weg zal staan. 

Democraat Joe Manchin heeft aan de Senaat bevestigd dat Kavanaugh tijdens de volgende stemronde opnieuw zijn stem krijgt. "Ik heb mijn bedenkingen bij deze stemming, gezien de serieuze beschuldigingen tegen rechter Kavanaugh en zijn gedrag tijdens de hoorzitting. Maar, gebaseerd op alle informatie die ik heb - waaronder het FBI-rapport - zie ik in Kavanaugh een geschikte kandidaat die de wet zal volgen en zaken zal behandelen volgens de bevindingen van het onderzoek", verdedigt Manchin zijn keuze. 

Nee-stem

Senator Lisa Murkowski is de enige Republikein die waarschijnlijk ook in de beslissende ronde een nee-stem zal uitbrengen. "Ik geloof dat Brett Kavanaugh een goede man is, maar misschien is hij op dit moment niet de juiste man voor het hof'', zegt de politica uit Alaska.
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Wat zéker is, de oppositie tegen Kavanaugh is louter een politieke oppositie. Het is nu toch al overduidelijk dat de democraten altijd tegen Trump zullen stemmen, met of zonder reden. Bij deze misbruiken ze graag de nieuwste MeToo-hype, en vermeende fouten van veertig jaar geleden.

 • Gilles Standaert

  Velen hier zouden in ons land eigenlijk niet mogen gaan stemmen want ze zijn duidelijk niet meester in het onderscheiden van feiten en fictie.

 • Jean West

  Hij moet onbesproken zijn, het waren tieners, ze is niet verkracht. Waarom worden da anderen die er bij waren dan niet opgeroepen om te komen getuigen?

 • luc baken

  die vrouw is 36 jaar geleden betast geweest en ze weet het allemaal niet meer zo goed ...als ze daar die kavanaugh voor zouden veroordelen , dat zou pas schande zijn

 • Serge Aernoudt

  De macht van het geld!