Grote evacuatie na explosies in munitieopslag Siberië

Verschillende explosies zorgden voor een een gigantische brand in de munitieopslagplaats. Bewoners van de stad Atsjinsk moeten veiliger oorden opzoeken.
AP Verschillende explosies zorgden voor een een gigantische brand in de munitieopslagplaats. Bewoners van de stad Atsjinsk moeten veiliger oorden opzoeken.
In het zuiden van Siberië is begonnen met de evacuatie van mensen na een explosie en brand in een munitieopslagplaats. De explosies en branden duren nog voort en de autoriteiten in Moskou hebben bevolen dat alle mensen die er in een straal van 20 kilometer omheen wonen, naar verder gelegen oorden moeten vertrekken. Bij de explosies zijn zeven gewonden gevallen, volgens Russische media.

De streek, circa 3200 kilometer ten zuidoosten van Moskou, is dunbevolkt, maar de stad Atsjinsk aan de Trans-Siberische spoorweg ligt slechts 10 kilometer van de opslagplaats met munitie voor artillerie en telt minstens 100.000 inwoners. Het is onduidelijk of die allemaal moeten vertrekken.

De plaatselijke autoriteiten riepen eerst enkel op kalm te blijven, maar meldden later dat ze de evacuatie van de stad voorbereiden. Volgens de laatste berichten op maandagavond is begonnen met de evacuatie van 11.000 mensen uit delen van de stad.

De grootste aluminiumraffinaderij van het land van het concern UC Rusal staat in Atsjinsk en heeft zijn activiteiten gestaakt. Het industriecomplex is slechts 4 kilometer van de brandende opslagplaats verwijderd.

De nieuwssite Sputnik meldde dat er een dorp 15 kilometer ten oosten van de opslagplaats (Jastrebovo) met behulp van bussen wordt ontruimd. Een zegsman van de strijdkrachten heeft verzekerd dat de brand binnen de basis beperkt blijft.

AP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny De Graeve

    Radio actief materiaal? Absoluut niet zullen de Russen zeggen.

Video