Grote demonstratie in Kaboel tegen benadeling etnische groep

AP
In Kaboel zijn onder strenge veiligheidsmaatregelen tienduizenden demonstranten de straat opgetrokken tegen het verleggen van de route van een belangrijke stroomproject. Een organisator van het protest spreekt zelfs van honderdduizend deelnemers. "Honderden politieagenten, soldaten en leden van de geheime dienst beveiligen de straten", zegt politiewoordvoerder Basir Mujahid.

De meeste demonstranten behoren tot de grootste etnische minderheid van het land, de Hazara. Velen kwamen uit de hoofdzakelijk door Hazara bewoonde Centraal-Afghaanse provincie Bamyan. Op advies van een Duitse firma, Fichtner, zou het zogenaamde "Tutap"-tracé van de hoogspanningsroute vanuit Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan, over de Hindoekoesj voeren, het gebergte in het noordoosten van Afghanistan.

Na een later advies werd het tracé uit veiligheids- en technische overwegingen verlegd. De demonstranten klagen de economische benadeling en aanhoudende discriminatie aan van de Hazara. Bamyan is een van de armste provincies van het land.

's Nachts had de regering de straten naar het presidentieel paleis en naar de luchthaven geblokkeerd. Nadat de taliban in november zeven Hazara onthoofd hadden, waren bij een gelijkaardige demonstratie duizenden betogers naar het paleis getrokken om meer veiligheid te eisen. Een kleine minderheid viel het paleis aan.