Grote brand bij Sevesobedrijf in Franse Rouen: “Het zal nog dagen duren voor hij volledig overwonnen is”

In de fabriek, waar zo'n 400 mensen werken, worden additieven geproduceerd voor het verrijken van oliën, brandstoffen of verf. Het gaat om een Sevesobedrijf, omdat er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.
AFP In de fabriek, waar zo'n 400 mensen werken, worden additieven geproduceerd voor het verrijken van oliën, brandstoffen of verf. Het gaat om een Sevesobedrijf, omdat er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.
In een Lubrizol-fabriek in Rouen, de hoofdstad van de Noord-Franse regio Normandië, is afgelopen nacht een grote brand ontstaan. Het gaat om een Sevesobedrijf, dat additieven voor onder meer motorolie en brandstof produceert. 

De rookpluim was op een bepaald moment tot wel 22 kilometer hoog en 6 kilometer breed, en bevat een aantal stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. In de fabriek werden additieven geproduceerd voor het verrijken van oliën, brandstoffen of industriële verf. Volgens de eerste analyses is er echter “geen specifiek gevaar voor de gezondheid”.

De scholen blijven dicht, en de inwoners van twaalf gemeenten waaronder Rouen worden verzocht binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden, deelde prefect Pierre-André Durand vanmorgen mee. Er wordt ook aangeraden zo min mogelijk te reizen. De prefect waarschuwde voor het risico op vervuiling van de Seine. Intussen is een plan aangekondigd om de risico’s voor vervuiling van de rivier te beperken.

Er vielen geen slachtoffers bij de brand, die afgelopen nacht uitbrak om iets voor 3 uur.
BLAS GARCIA PHOTOGRAPHY Er vielen geen slachtoffers bij de brand, die afgelopen nacht uitbrak om iets voor 3 uur.

Met man en macht

Er vielen geen slachtoffers bij de brand, die afgelopen nacht uitbrak om iets voor 3 uur. Zo’n zestig brandweerwagens zijn met tweehonderd brandweermannen uitgerukt om de vlammen te bestrijden. De brand is intussen “onder controle”, maar het zal nog dagen duren voor hij volledig overwonnen is, zo zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken vanmiddag.

“Op dit moment is het vuur onder controle, het zal niet opnieuw uitbreiden”, sprak Christophe Castaner op een persconferentie. Het risico op verdere ongelukken wordt vermeden omdat “de gevaarlijkste producten werden verplaatst”, voegde hij eraan toe. Het vuur volledig onder controle krijgen, zal evenwel dus “nog enkele dagen, misschien zelfs enkele weken, duren”. 

AP

Wat de brand veroorzaakte, is nog niet duidelijk. Het is in ieder geval niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de chemische fabriek. In 2013 ontsnapte een stinkend gas uit de fabriek, dat zelfs tot Parijs te ruiken was. Twee jaar later lekte 2.000 liter olie naar buiten, dat in het riool van Rouen terechtkwam. 

De fabriek is van het Amerikaanse Lubrizol, dat eigendom is van multimiljardair Warren Buffett.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Vandenbussche

  Dirk ja het is wel 6 jaar geleden het is niet aan de ingang het is rechts aan de straatzijde

 • Verle Daniel

  Het gaat nog dagen of zelfs weken duren eer de brand onder controle is. Kun je je voorstellen hoeveel luchtvervuiling daardoor vrijkomt ?

 • Dirk Landuyt

  Gino, zijde zeker dat ge ooit al eens op Lubrizol geweest zijt ? Dat is niet de laadplaats, dat is heel de rayon achter en rond de bureaux. Heel de fabriek staat in de fik.

 • Henk Overvliet

  Vlug geblust brand al vanaf 3uur vanacht ik sta er nu 2km vandaan al uren wolken worden steeds groter en zwarter

 • Jean Vandepitte

  Làp !! Wéér een niet-giftige vettige pekzwarte dikke walm !! En mijn tien jaar oud Opeltje is wél gevaarlijk !!!