Grote betoging tegen regering in Puerto Rico: ook sterren als Ricky Martin en Benicio del Toro stappen mee

Onder meer Ricky Martin stapte mee.
REUTERS Onder meer Ricky Martin stapte mee.
Duizenden mensen hebben gisteren in Puerto Rico betoogd tegen de regering. In de optocht naar de residentie van gouverneur Ricardo Rosselló in hoofdstad San Juan liepen ook vooraanstaande Puerto Ricanen mee, zoals acteur Benicio del Toro en muzikanten Ricky Martin, Bad Bunny en Residente. In de vooravond kwam het tot botsingen tussen betogers en de politie, die traangas inzette.

Ook in New York, waar veel Puerto Ricanen leven, werd een manifestatie tegen Rosselló gehouden. Sinds eind vorige week waren er in Puerto Rico al elke dag manifestatie, waarbij zijn ontslag werd geëist.

Uitlekken

Aanleiding voor de protesten was het uitlekken van enkele berichten die eind vorig jaar en begin dit jaar gepost werden in een privégroep van messengerdienst Telegram. Daarin lieten Rosselló en enkele van zijn vertrouwelingen zich laatdunkend uit over een aantal mensen, onder wie politici, journalisten en activisten. Veel mensen vonden de uitspraken misogyn, homofoob en vulgair. Bovendien werden staatsaangelegenheden besproken, terwijl niet alle leden van de Telegram-groep tot de regering behoren.


Rosselló stond eerder al onder druk wegens de langzame heropbouw na de verwoestende orkaan María in 2017. Daar kwam een corruptieschandaal bovenop, dat vorige week onder meer tot de arrestatie van minister van Onderwijs Julia Keleher door de FBI leidde.

Rosselló sloot dinsdag op een persconferentie andermaal uit dat hij zou aftreden, maar verscheidene leden van de Telegram-groep, onder wie ook de vicegouverneur, namen ondertussen wel al ontslag.

EPA
Acteur Benicio del Toro en rapper Rene Perez aka Residente.
AFP Acteur Benicio del Toro en rapper Rene Perez aka Residente.
Zanger Ricky Martin stond mee op de barricades.
AP Zanger Ricky Martin stond mee op de barricades.
Acteur Lin-Manuel Miranda poseert voor een selfie.
REUTERS Acteur Lin-Manuel Miranda poseert voor een selfie.
REUTERS
AP
AP
AP
AP
APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.