Grote baas Oxfam: "We hebben toch geen baby's vermoord?"

Mark Goldring, de CEO van Oxfam.
AFP Mark Goldring, de CEO van Oxfam.
Mark Goldring, de grote baas van de fel belaagde ngo Oxfam, zegt dat de heisa rond de seksfeestjes binnen zijn organisatie fel overtrokken is. "We hebben per slot van rekening geen baby's vermoord", klinkt het in een interview met de gezaghebbende Britse krant The Guardian.

De beschuldigingen bekennen of ontkennen doet Goldring niet. Als topman van een van 's werelds belangrijkste organisaties die strijdt tegen honger en die ontwikkeling bevordert, verontschuldigt hij zich voor mogelijke misbruiken in Haïti en Tsjaad. "Maar de storm van kritiek die we moeten ondergaan is buiten elke proportie. We hebben toch geen onschuldige kinderen vermoord? Al de verklaringen van de leiding en van onze mensen te velde werden gemanipuleerd".

"Hulporganisaties wisten al 10 jaar van misbruik"

Hulporganisaties, waaronder Oxfam, werden tien jaar geleden al gewaarschuwd dat kinderen seksueel werden misbruikt op Haïti. Kinderen van nog geen zeven jaar kregen voedsel en andere hulpmiddelen in ruil voor seks, meldt de Britse krant The Independent dan weer uit een rapport van Save the Children.

Het rapport uit 2007 meldt grootschalig misbruik tijdens 23 hulp-, vredes- en veiligheidsoperaties in Haïti, Ivoorkust en het toenmalige zuidelijk Soedan. Het zou gaan om "elke vorm van seksueel kindermisbruik dat voorstelbaar is", waaronder verkrachting, prostitutie, pornografie, seksuele slavernij en mensenhandel.

De kinderen deden geen aangifte, omdat ze niet wisten waar ze heen konden of omdat ze de autoriteiten wantrouwden.

Het rapport is van drie jaar voor de incidenten in Haïti waardoor Oxfam nu in opspraak is geraakt. Medewerkers van de hulporganisatie zouden na de aardbeving in 2011 jonge prostituees hebben ingehuurd voor sekspartijtjes".
365 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • clothilda samison

  Die vuiligheid is al bezig sinds 2008,lees het artikel eens in de Knack

 • Mathieu Peeters

  Onbegrijpelijk deze reactie, een stuk krapuul is het van zo iets te durven zeggen. Hij geeft de indruk dat hij er mee instemt en zou hij er zelf aan mee gedaan hebben misschien en dat het daarom geminimaliseerd wordt?????

 • Christophe Verzele

  We betalen al belastingen waarvan een deel naar ontwikkelingshulp gaat (of toch een klein deeltje ervan) . Nu gaan de Ngo' s de goedgelovige donateurs ook nog eens in t' zak zetten. Tijd voor revolutie

 • ANN LIMBOS

  Het scheelt niet veel.

 • Jeff Stevens

  Ik snap niet, dat belgische politiekers nog belasting geld wil geven aan zulke NGO'S. Schandalig gewoon....