Grootste vliegtuig ter wereld maakt eerste vlucht

Stratolaunch, een zesmotorige vliegreus, maakte zijn historische vlucht vanaf de Mojave Air and Space Port in Californië.
AP Stratolaunch, een zesmotorige vliegreus, maakte zijn historische vlucht vanaf de Mojave Air and Space Port in Californië.
Stratolaunch, het grootste vliegtuig ter wereld heeft vandaag een eerste testvlucht gemaakt. Het toestel klom daarbij meer dan 5.000 meter hoog en bereikte een topsnelheid van 300 kilometer per uur, zo liet de firma Stratolaunch Systems Corporation na afloop weten.De Stratolaunch is ontworpen als vliegend lanceerplatform voor kleine satellieten. 

De gigant is gebouwd door raketlanceringsbedrijf Stratolaunch. Het 226 ton zware vliegtuig met een spanwijdte van 117 meter (breder dan een voetbalveld lang is), maakte een proefvlucht van twee uur. De test verliep probleemloos.

Het idee achter het supervliegtuig is als volgt: De Stratolaunch met dubbele romp en zes motoren van een Boeing 747 vliegt naar ongeveer 11 kilometer hoogte en laat daar de raket vallen. De motoren van de raket slaan dan aan en brengen die naar de ruimte. Het vliegtuig kan terugkeren naar het vliegveld om, indien nodig, de volgende raket op te halen.  Of dat gaat lukken is nog niet bekend. Bij de testvlucht was er nog geen raket aan boord.

Door de nieuwe techniek zijn lanceerplatforms, zoals de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gebruikt, niet meer nodig. Dat scheelt kosten, maar kan ook handig zijn bij bijvoorbeeld slecht weer, omdat dan simpelweg naar een andere locatie kan worden gevlogen voor een lancering.

Stratolaunch is een van de vernieuwende bedrijven van  Paul Allen, de schatrijke medeoprichter van softwarebedrijf Microsoft. Hij lanceerde het project in 2011. Allen heeft de doopvlucht van zijn geesteskind wel niet mee mogen maken: hij overleed afgelopen najaar. 

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ibn Marouf

  Zolang dat met privégeld gebeurt kan mij dat niet schelen!

 • Ronny Vansteelandt

  Het ding is gemaakt met onderdelen van oude Boeings 747. Lekker milieuvriendelijk. En wij maar belasting betalen voor ons autootje.

 • Jos Mardig

  Heel stabiel ziet dat er toch niet uit, mijn gedacht...

 • Steven Moens

  Nieuwe techniek ? Niet echt, de Amerikanen lanceerden in de jaren 60 van vorige eeuw al X-15 raket vliegtuigen vanonder de vleugel van een B-52 bommenwerper.

Video