Grootste vangst in 25 jaar: Italië neemt twee ton pure cocaïne in beslag, met waarde van 500 miljoen euro, door drugs te verwisselen met zout

 De drugs kwamen uit Colombia en waren bestemd voor Spanje.
AFP De drugs kwamen uit Colombia en waren bestemd voor Spanje.
De Italiaanse politie heeft in de haven van Genua meer dan twee ton pure cocaïne in beslag genomen, ter waarde van ongeveer 500 miljoen euro. Het gaat om de grootste drugsvangst van de afgelopen 25 jaar, zegt de politie. De Italiaanse autoriteiten verwisselden de drugs met zout en lieten de lading verder gaan naar Barcelona, waar de ontvanger werd opgepakt.

De drugs werden op 23 januari ontdekt en waren verdeeld over 60 zakken die in een container stonden aan boord van een schip uit Colombia. Het ging in totaal om 1.801 pakketten, goed voor de grootste drugsvangst in 25 jaar in Italië.

De boot was in Genua aangemeerd voor een tussenstop en zou normaal gezien verder koers zetten naar het Spaanse Barcelona, waar de drugs zouden worden uitgeladen om verdeeld te worden op de Europese markt. Dat gebeurde ook, maar niet nadat de Italiaanse drugsbrigade de lading verwisseld had met het iets onschuldigere zout. In de Catalaanse stad werd een 59-jarige Spanjaard gearresteerd toen hij de lading kwam afhalen. Aan The Guardian vertelt Maurizio Cintura, luitenant van de Italiaanse Guardia di Finanza, dat de drugs in vier uur tijd door 40 militairen werd verwisseld. De Italianen plaatsen ook gps-ontvangers in een aantal zakken. Daarna moest het schip opnieuw vertrekken richting Barcelona.

Gisteren kondigde de Italiaanse politie ook al een grote drugsvangst aan, ditmaal in de haven van Livorno, in Toscane. Daar werd meer dan 640 kg cocaïne met een waarde van zo'n 130 miljoen euro in beslag genomen.

De politieoperatie was de vrucht van een samenwerking tussen de Colombiaanse, Spaanse en Britse autoriteiten.
AFP De politieoperatie was de vrucht van een samenwerking tussen de Colombiaanse, Spaanse en Britse autoriteiten.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob De Visser

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel van die voor het klimaat betogende jeugd aan dit soort drugs zit . Ook niet goed voor het milieu natuurlijk , in de Antwerpse riolen zit er haast meer cocaïne residu dan stoelgang . Komt allemaal in ons drinkwater terecht .

 • Jan Verstrepen

  Wie koopt die smeerlapperij want daar begint het. Als mensen geld over hebben om zichzelf te vergiftigen met die brol moet er toch iets misgaan met de samenleving.

 • Claudine Gauchez

  paul je stemt op VLD zeker? Cannabis net hetzelfde. laat de mensen doen wat ze willen doen. Kan je geld op verdienen en criminele organisaties zijn niet meer nodig, waarom zou je op straat kopen als je het legaal kan kopen? Maar geniet verder maar van je harddrugs (alcohol)

 • Paul Standaert

  Er is maar 1 manier om dit te stoppen. Stop met gebruiken. Geen kopers...geen markt. En dan is er geen aanvoer meer. Legaliseren is uw kop in het zand steken en vooral uzelf iets wijsmaken. Drugs nemen is nergens goed voor.

 • Patrick Voet

  500 Miljoen Euro enkel voor deze vangst. We spreken over miljarden aan drugsinkomsten voor criminelen. En geen enkel politieker die eraan denkt om cocaine te legaliseren en die miljarden in jobs, verslaafdenhulp, en taks inkomsten om te zetten.