Grootste loterij ter wereld ‘El Gordo’ getrokken in Spanje: in totaal 2,4 miljard euro verloot

Het winnend lot van de kerstloterij ‘El Gordo’ was 26590.
AFP Het winnend lot van de kerstloterij ‘El Gordo’ was 26590.
170 Spanjaarden sprongen zondagochtend een gat in de lucht. Zij hadden een lotje met nummer 26590 gekocht en zegevierden in El Gordo, de grootste loterij ter wereld. Vanochtend werd de lottrekking, die traditiegetrouw jaarlijks op 22 december doorgaat, live uitgezonden vanuit het Teatro Madrid. 

El Gordo ('de vette') is een cultureel fenomeen in Spanje. Miljoenen mensen volgen de trekking live op tv. De inzet is dan ook niet min: zo'n 2,4 miljard euro staat er op het spel. Andere loterijen keren hogere individuele bedragen uit, maar de totale vetpot is nergens groter. Een lot kost 200 euro.

Omdat er ook tal van kleinere bedragen worden geloot, duurt de uitzending verscheidene uren. Vorig jaar was het urenlang nagelbijten vooraleer het winnende lot uit de trommel kwam. Dit jaar zongen de kinderen van het internaat San Ildefonso, die het spektakel elk jaar opluisteren, al na acht minuten het winnende nummer, goed voor vier miljoen euro. 

De zogenaamde "Loteria de Navidad" wordt sinds 1812 georganiseerd door de Spaanse overheid. Over het hele land komen mensen bijeen om de trekking te volgen. De winnaars trekken na afloop naar de plaats waar ze hun gelukslotje gekocht hebben om er hun winst te vieren met een flesje cava.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristine Delacourt

  Fantastische loterij! Heel veel mensen krijgen redelijke tot heel mooie bedragen uitgekeerd. Ze spelen inderdaad meestal in groep.

 • Filip Mier

  @Martin: eerst informeren. Mensen kopen meestal slechts een deel van een lot of leggen samen.

 • Tom Proost

  Martin die loten worden per tiende (decimo) verkocht en kosten dus elk 20 euro. Die loten worden ook vaak nog eens in groep gekocht.

 • Martin Meuris

  Ze hebben veel armoede in Spanje maar 200€ voor een lot kan er nog van af.