Grootste evacuatie sinds oorlog: 54.000 Duitsers moeten huis uit op kerstdag voor ontmantelen bom

afp
Twee specialisten hebben in Duitsland de 1,8 ton zware vliegtuigbom in de binnenstad van Augsburg onschadelijk gemaakt. Een politiewoordvoerder bevestigt dat de bijna vier uur durende operatie succesvol verlopen is. Voor de opruiming van de Britse blindganger moesten 54.000 mensen op kerstdag hun woningen verlaten. Het was de grootste evacuatie in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. De bom werd dinsdag ontdekt bij graafwerkzaamheden in het centrum.

Ongeveer 900 agenten begonnen deze ochtend met de evacuatie. De autoriteiten bakenden een veiligheidsperimeter van 1.500 meter rond de bom af. In het afgezette gebied staan onder meer het stadhuis en een middeleeuwse kathedraal. Een beschermingswal van zakken en stenen rond de bom moest de schade beperken.

rv

Op het Twitter-account van de stad vroeg burgemeester Kurt Gribl de inwoners van de stad om zichzelf in veiligheid te brengen. "Wie geen onderdak vindt, kan terecht in noodlocaties", zei Gribl in zijn videoboodschap. Een van de noodlocaties is het stadion van FC Augsburg. Er stonden bussen klaar om mensen weg te brengen.

Meer dan zeventig jaar na het einde van WO II zitten er nog altijd veel bommen verstopt in de Duitse ondergrond. Volgens de Duitse autoriteiten nog een drieduizend.

rv
afp
reuters
epa
afp