Grootste en drukste luchthaven ter wereld ligt urenlang plat

Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.
AP Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.
De luchthaven van Atlanta, de grootste en drukste luchthaven ter wereld, heeft de hele middag en een groot stuk van de avond plat gelegen door een stroomonderbreking. Daardoor zijn er duizenden passagiers gestrand en kunnen vliegtuigen er niet landen of vertrekken. Inmiddels, na een panne van meer dan elf uur, meldt de luchthaven via Twitter dat alle gebouwen weer stroom hebben. "De panne is hersteld voor alle essentiële activiteiten", klinkt het.

Ook zullen volgens het bericht de luchthaventreinen weer snel gaan rijden. Wanneer het vliegverkeer van en naar de luchthaven hervat kan worden, is nog niet bekend. Meer dan vijfduizend maaltijden zullen worden uitgedeeld aan de hongerige, gestrande mensen.

Door een brand in de ondergrondse elektriciteitscentrale viel alle stroom in de terminals om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) uit. Passagiers kwamen niet meer voorbij de incheckbalies. Zeker 1000 vluchten konden niet meer vertrekken, zodat ook de bagagecontrolepunten en de gates vol zijn gestroomd met reizigers.

Restaurants en winkels zijn noodgedwongen gesloten. Reizigers spreken van een 'nachtmerrie', omdat niemand het vliegveld kan verlaten, maar er wel steeds nieuwe reizigers bijkomen. "Niemand kan ons precies vertellen wat er aan de hand is'', aldus de 32-jarige Emilia Duca, die onderweg was naar Wisconsin.

Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.
AP Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.

Het elektriciteitsbedrijf hoopt de storing tegen middernacht (plaatselijke tijd) verholpen te hebben, zo luidt het in een mededeling. Tegen de avond twitterde de luchthaven dat in terminal F en in het Atrium en de concourses T, A en B weer stroom was. "We werken er hard aan om ook in de rest van de luchthaven snel weer stroom te krijgen.'' 

De reden van de stroomonderbreking is nog steeds niet gekend. Omstreeks 11u30 plaatselijke tijd (17u30 onze tijd) besliste de FAA, de Amerikaanse luchtvaartwaakhond, dat er geen vliegtuigen mochten vertrekken naar Hartsfield-Jackson International Airport. Door deze 'ground stop' zijn ook in andere luchthavens reizigers gestrand. Internationale vluchten worden omgeleid naar andere luchthavens.

De burgemeester van Atlanta heeft laten weten dat het Congrescentrum in de stad is opengesteld voor gestrande reizigers. Ze kunnen daar met een shuttle naar toe en worden opgevangen met bedden en voedsel.

Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.
AP Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.

"Brand of doorgeknipte stroomkabel"

De storing is mogelijk veroorzaakt door brand in een ondergronds elektriciteitsstation. Volgens het vliegveld zijn de passagiers en personeelsleden niet in gevaar geweest. Eerder meldde de Amerikaanse media dat arbeiders per ongeluk een stroomkabel zouden hebben doorgeknipt, maar dat wilde de luchthaven niet bevestigen. 

Drukke kerstperiode

De luchthaven verwacht de komende dagen de nodige problemen om alle reizigers deze week nog op hun plek van bestemming te krijgen, zeker gezien de toch al extra drukke kerstperiode. 

Hartsfield-Jackson verwerkt 2.500 vluchten per dag en er passeren dagelijks zo'n 275.000 passagiers. 

Kinderen wachten tot de stroomstoring voorbij is op de luchthaven van Atlanta.
EPA Kinderen wachten tot de stroomstoring voorbij is op de luchthaven van Atlanta.
Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.
EPA Mensen wachten in het donker op de luchthaven van Atlanta.
EPA16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  De luchthaven van Atlanta ken ik al jaren sinds het inhuldigen van de toen nieuwe gebouwen. Het is een uitstekende luchthaven voor connectievluchten, absoluut efficient en practisch. Als ik de keuze heb voor bestemmingen waar ik niet rechtstreeks naar toe kan op het contnent dan kies ik steeds voor Atlanta. Kan me wel indenken dat het op dit ogenblik wel een ramp geweest is in de organisatie!! Hoop dat het snel in orde komt

 • Tina Colpaert

  Noodgenerators er moet toch iets zijn dat dit kan opvangen de techniek staat voor niks zeggen ze dan!

 • Diana De Wit

  Hier in België krijgen ze tenminste veldbedjes om te slapen!

 • ronny cuypers

  Zouden ze vaker moeten doen. Dan kan de mens weer eens leren dat een leven zonder enorme verplaatsingen ook mooi kan zijn.

 • Thierry De Gang

  Dirk, wel een klein verschil tussen een sneeuwbui met slechte organisatie en om deze te ruimen of een elektriciteitspanne dat een hele luchthaven lam legt.