Grootste deel van Argentinië heeft weer stroom

AP
De autoriteiten in Zuid-Amerika werken met man en macht om de stroomvoorziening weer op gang te krijgen. Volgens de Argentijnse staatsmedia heeft inmiddels 90 procent van alle huishoudens weer stroom. De Argentijnse president Mauricio Macri kondigde een diepgravend onderzoek aan naar de storing, die volgens hem ‘zonder precedent’ is. Op het hoogtepunt van de storing zaten zo'n vijftig miljoen mensen zonder elektriciteit.

Energieminister Gustavo Lopetegui zei op een persconferentie te verwachten dat aan het einde van de dag iedereen weer stroom heeft. Volgens de minister begon de storing met een systeemfout die vaak voorkomt, maar zorgde een daaropvolgende kettingreactie voor “totale chaos”. Onderzoeksresultaten zijn volgens Lopetegui op zijn vroegst over tien dagen beschikbaar.

Lopetegui gaf aan niet uit te sluiten dat een cyberaanval de oorzaak is van de stroomcrash, al is dat volgens de energieminister niet de primaire optie. Een technische oorzaak of vochtigheid behoren ook tot de mogelijkheden.

Een van de grootste stroomstoringen ooit

Door een enorme storing in het elektriciteitsnet viel de stroom in heel Uruguay en Argentinië uit. Tientallen miljoenen huishoudens en bedrijven zaten sinds vanochtend zeven uur (12 uur Belgische tijd) zonder elektriciteit. Ook stonden de treinen stil en werkten de verkeerslichten en straatverlichting niet meer. Het gaat om een van de grootste stroomstoringen ooit. Ook delen van Paraguay zijn geraakt. Een woordvoerder van de Braziliaanse netbeheerder zegt dat er in dat land geen problemen zijn geweest.

Dat de storing snel verholpen wordt, is van cruciaal belang. “Als het lang duurt, stapelen de problemen zich op”, zegt Nederlander Han Slootweg, professor slimme energiesystemen in Eindhoven. “De drinkwatervoorziening, alarmen, alles valt uit. Dan kan op een gegeven moment de chaos uitbreken en kun je plunderingen krijgen. De problemen zijn extra groot omdat het hele landen betreft. Mensen kunnen niet even naar een noodvoorziening gebracht worden of bij familie gaan slapen. Die mensen hebben hetzelfde probleem.”

Slootweg noemt de omvang van de storing uitzonderlijk. “Meestal blijven storingen beperkt tot kleine gebieden, steden of regio’s. Het stroomnet is zo ingericht dat het gebied dat door een storing getroffen wordt, geïsoleerd kan worden. Blijkbaar is dat nu niet gelukt.” De kwaliteit van het hoogspanningsnet in Zuid-Amerika is volgens de professor “degelijk.” 

Urenlang

“Dit is echt nog nooit eerder gebeurd”, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf tegen Argentijnse media. Monteurs zijn in groten getale aanwezig. Volgens onze verslaggever in Zuid-Amerika hebben zij nog de hele dag nodig om de problemen op te lossen.

AFP

Verkiezingen

De stroomstoring ontregelt het dagelijkse leven in Zuid-Amerika op grote schaal. Veel mensen kunnen geen gebruik maken van drinkwater en veel winkels blijven dicht. Ook zouden inwoners van Argentinië vandaag naar de stembus gaan voor de lokale verkiezingen, maar die zijn op diverse plaatsen uitgesteld.

De enorme storing domineert op het moment alle nieuwskanalen in Zuid-Amerika. “Enorme black-out in Argentinië”, kopt een Argentijns persbureau bijvoorbeeld. “De stad, de provincie van Buenos Aires en Santa Fe zijn in het donker achtergelaten.”

Argentinië en Uruguay tellen samen 48 miljoen inwoners. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid allemaal getroffen door de stroomstoring. Ondertussen komen er ook meldingen vanuit Chili en Peru binnen.

AP

Filmpjes

Op sociale media schrijven inwoners zich zorgen te maken om de uitgevallen elektriciteit. Ze gaan de straat op en maken filmpjes van de donkere en verlaten straten. Momenteel wordt op grote schaal gewerkt om de stroomstoring zo snel mogelijk te beëindigen.

De oorzaak van de storing is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Argentijnse ministerie van energie hield een cruciaal interconnectiesysteem er plotseling mee op. Volgens de autoriteiten komt de elektriciteitsvoorziening in sommige delen van het land weer op gang, maar kan dat proces een aantal uren duren.

Edenor, de grootste netwerkbeheerder van Argentinië, meldt dat de uitval heeft geleid tot een algehele storing in het netwerk. De twee landen hebben een gemeenschappelijk elektriciteitsnetwerk dat zijn energie krijgt van de Salto Grande Dam, zo’n 450 kilometer ten noorden van Buenos Aires.

Het gaat vooralsnog niet om de grootste stroomstoring aller tijden. Die was in 2012, in India. Toen moesten liefst 670 miljoen mensen het urenlang zonder stroom doen, ruim tien procent van de totale wereldbevolking.

AFP
AFP
AFP
AFP
Arbeiders van distributiebedrijf Edesur uit Argentinië.
LatinContent/Getty Images Arbeiders van distributiebedrijf Edesur uit Argentinië.
AP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Kemper

  Zou lachen geblazen zijn als later officiële verklaring is: De grote stroompanne was te wijten aan een Windows 10 update. Onze technische specialisten kregen de update niet gestopt en een bug in de update zorgde voor een incompatibiliteit met onze software.

 • Benjamin Muilwijk

  Stel je eens voor dat de stroom uitvalt voor een paar jaar.

 • Marc Uytdewilgen

  Hier zitten we regelmatig zonder elektriciteit... wordt wel aangekondigd...gewoonlijk van 7am tot 5pm...denk dat ik een aggregaat ga aanschaffen, zeker voor de ventilatoren...

 • Tiziana Troukens

  Ik snap het niet. Hoe kunnen de mensen zaken op sociale media posten? Gen elektriciteit = geen internet normaal gezien, ook geen 4G dus...?

 • Thomas Gerkens

  Om even te reageren op Willy: vroeger gingen mensen dood omdat ze verkouden waren en waren ze gelukkig omdat de helft van hun kinderen hun 3de verjaardag konden vieren.