Grootste Britse repatriëring in vredestijd voor 110.000 gestrande passagiers van failliet Monarch Airlines

epa
De Britse luchtvaartautoriteit CAA heeft vandaag het faillissement bekendgemaakt van luchtvaartmaatschappij Monarch Airlines. De activiteiten worden met onmiddellijke ingang stopgezet. De Britse regering werkt samen met de CAA om zowat 110.000 passagiers die hierdoor in het buitenland geblokkeerd zitten, terug naar Groot-Brittannië te brengen. Het gaat om de grootste repatriëring in vredestijd ooit.

De CAA heeft daartoe een dertigtal vliegtuigen gecharterd. Het gaat volgens de Britse minister van Transport Chris Grayling om de grootste repatriëringsoperatie in Groot-Brittannië in vredestijd.

Ongeveer 300.000 boekingen bij de maatschappij worden geannuleerd. Monarch Airlines had een vloot van een dertigtal vliegtuigen, waarmee het Londen en Birmingham verbond met populaire vakantiebestemmingen in onder meer Spanje, de Canarische eilanden, de Balearen en de Franse Alpen. Monarch is de op 4 na grootste Britse luchtvaartmaatschappij.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny Schouteden

  Monarch heeft geen vliegvergunning meer sinds afgelopen zondagnacht 4u. Hun vliegtuigen en passagiers zijn dus niet meer geregistreerd en verzekerd. Die mogen dus niet meer vliegen zolang deze toestellen niet verkocht zijn/terug naar de lease maatschappijen zijn en omgeregistreerd zijn. Dit is dus hetgeen Garantiefonds Reizen doet in dit soort situaties. Voor de meeste gaat het alleen het verschil geven dat er Qatar, Wamos, Easyjet of British Airways op het vliegtuig gaat staan ipv Monarch.

 • AM G

  Stom van het gerecht. Laat die vliegtuigen en hun piloten alle getroffenen ophalen, zaak opgelost. Maar nee eerst nog wat extra boel maken.

 • Wim Van Assche

  Jammer voor de industrie.

 • DDDC

  Hoe belachelijk ze kunnen toch alles nog laten terugvliegen en daarna niets meer laten vertrekken. Al die vliegers moeten toch terugkomen om te verkopen of als er een overnemer is.

 • Dieter V

  Ik dacht even dat het over Ryanair ging. Maar die hebben dubbel zoveel (750.000?) geannuleerde boekingen...