Grootste bosbrand ooit in Californië: brandhaard ter grootte van Los Angeles

Beelden van de 'Mendocino'-brand
AFP Beelden van de 'Mendocino'-brand
In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn twee brandhaarden samengekomen, waardoor de natuurbranden inmiddels de grootste branden uit de geschiedenis van de Amerikaanse staat zijn. Het vuur in regio Mendocino, ongeveer 150 kilometer ten noorden van San Francisco, heeft zich verspreid over een gebied van 114.800 hectare, wat overeenkomt met de grootte van de stad Los Angeles.

De twee brandhaarden worden samen "de brand van het Mendocino Complex" genoemd. De brand is nog maar voor 30 procent onder controle, aldus de brandbestrijdingsdiensten in Californië (Cal Fire).

De branden breiden zich nog altijd uit. Volgens een meteoroloog ziet het er niet naar uit dat het weer gaat helpen het vuur terug te dringen. Het blijft warm en droog. De temperatuur kan de komende dagen oplopen tot 43 graden. "Vandaag heeft een hogedrukgebied gezorgd voor warmer weer, droogte en hevige winden in de regio", aldus Cal Fire in een persbericht. "Vanavond hopen de brandweerdiensten gebruik te kunnen maken van het koelere weer om een groter deel van de brand onder controle te krijgen."

Californië had vorig jaar eveneens te kampen met grote natuurbranden. In de regio's Santa Barbara en Ventura vernielde de brand Thomas zo'n 114.078 hectare, maar de brand van het Mendocino Complex is nu dus al omvangrijker.

(lees verder onder foto's)

Beelden van de 'Mendocino'-brand
AFP Beelden van de 'Mendocino'-brand
Beelden van de 'Mendocino'-brand
AFP Beelden van de 'Mendocino'-brand
Beelden van de 'Mendocino'-brand
AFP Beelden van de 'Mendocino'-brand

Verschillende brandhaarden

In de regio woeden momenteel ook andere branden. Zo heeft de brand Carr al meer dan 1.600 gebouwen vernield, en geleid tot de dood van zeven mensen. Volgens Cal Fire was de brand gisteren nog maar voor 45 procent onder controle. De Ferguson-brand, die leidde tot de gedeeltelijke sluiting van het Yosemite National Park, is voor 38 procent onder controle.

Meer dan 1.400 brandweermannen bestrijden de verschillende branden in Californië. Volgens een verantwoordelijke van het bosdepartement van de staat, zijn de branden "extreem snel, extreem agressief en extreem gevaarlijk". 

Ravage aangericht door de brand 'Carr'
Photo News Ravage aangericht door de brand 'Carr'
Ravage aangericht door de brand 'Carr'
Photo News Ravage aangericht door de brand 'Carr'
Beelden van de brand 'Carr'
AP Beelden van de brand 'Carr'
Beelden van de brand 'Carr'
AFP Beelden van de brand 'Carr'

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren naar aanleiding van de branden nog uitgehaald naar de milieuwetten die van kracht zijn. 

"De bosbranden in Californië worden groter en zijn zoveel erger geworden door de slechte milieuwetten die niet toelaten om water dat al beschikbaar is, op een degelijke manier te gebruiken. Het wordt weggeleid naar de Stille Oceaan. We moeten ook bomen weghalen om tegen te gaan dat het vuur zich verspreidt!"

Vuurnado

Vorige week nog werd in het Californische Redding een zogenaamde ‘vuurnado’ gespot. Dat is een zeldzaam fenomeen waarbij lucht tijdens een brand snel opstijgt en een draaiende beweging maakt. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  California is zo groot dat als je er nu op reis gaat, je er waarschijnlijk niks van gaat merken.

 • rik lagrou

  leger mag bommen droppen Water dat is onmogelijk ze konden dit vanaf begin gedaan hebben En nooit zo schade Waar is greenpeace nu!

 • Jonathan Wouters

  Jos Plessers. Dat is gemakkelijk. Steek het maar op de man die 2 jaar aan de macht is. Niemand houdt de natuur tegen. Maakt niet uit wat je doet.

 • Ann De Waegeneire

  Wat een droevig nieuws weer , al die mooie natuur en onschuldige dieren die een vreselijke dood tegemoet gaan , ik voel mij zo verdrietig

 • Jos Plessers

  Jajaja Trump,gij zult t wel uitleggen..dikke blaas,door uw toedoen verdwijnt er al volop wild en natuur