Grootste betoging in 30 jaar in Praag: honderdduizenden Tsjechen op straat tegen premier Babis

Een paar honderdduizend Tsjechen zijn vandaag op straat gekomen tegen de in opspraak gekomen premier Andrej Babis.
EPA Een paar honderdduizend Tsjechen zijn vandaag op straat gekomen tegen de in opspraak gekomen premier Andrej Babis.
Een paar honderdduizend Tsjechen zijn vandaag op straat gekomen tegen de in opspraak gekomen premier Andrej Babis. Het gaat om de grootste betoging in Praag in goed 30 jaar. De organisatie had het over minstens 250.000 deelnemers. De netwerken van de gsm-operatoren raakten overbelast en vielen uit en een metrostation moest gesloten worden vanwege de grote opkomst.

De betogers willen een onafhankelijk onderzoek naar Babis en zijn onmiddellijk aftreden. Volgens recente berichten zou de multimiljardair en oprichter van het populistische ANO onrechtmatig EU-subsidies opgestreken hebben met zijn bedrijven. Volgens uitgelekte rapporten van de Europese Commissie zou Brussel een miljoenenbedrag van Babis kunnen terugvorderen. Babis zelf blijft volhouden dat er van een belangenconflict geen sprake was.

De protesten duren al weken, maar met de betoging van vandaag krijgen ze een nieuwe dimensie. Babis zei onlangs nog niet onder de indruk te zijn van het straatprotest. De regering wordt niet op basis van betogingen veranderd, aldus de 64-jarige. Uit regeringskringen is echter te horen dat Babis meer onder de indruk is dan hij publiekelijk toegeeft.

Woensdag stemt het parlement een motie van wantrouwen tegen Babis, maar de oppositie gaf al toe dat die weinig kans op slagen heeft.

De locatie van de betoging is symbolisch, omdat daar in november 1989 een van de grootste acties van de fluwelen revolutie plaatsvond.

Een paar honderdduizend Tsjechen zijn vandaag op straat gekomen tegen de in opspraak gekomen premier Andrej Babis.
AFP Een paar honderdduizend Tsjechen zijn vandaag op straat gekomen tegen de in opspraak gekomen premier Andrej Babis.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.